13.12.2017 kl. 15.08

Mange pendler til udflyttede arbejdspladser

Kommunerne kæmper om at få del i de udflyttede statsjob. Men det giver ikke altid tilflyttere til kommunen. Mange ansatte vælger nemlig at pendle.

Det er ikke altid lig med nye tilflyttere, når der bliver flyttet statsjob ud til de forskellige kommuner. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der har lavet en oversigt over, hvor de statsansatte bor to år efter, at regeringen begyndte sin plan om "Danmark i bedre balance" og udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser.

Blandt andet Viborg Kommune fik 248 nye statsjob til kommunen – men indtil nu kun 77 tilflyttere, skriver Politiken. De fleste af tilflytterne boede i forvejen i oplandet, og kun 19 af tilflytterne er flyttet langt for at komme til Viborg.

De resterende ansatte pendler altså til og fra job, og på den måde høster Viborg ikke gevinsten af at få en ny beboer i kommunen, der kunne bidrage med for eksempel skatteindtægter.

Civilstyrelsen udgør 93 af de nye, udflyttede arbejdspladser i Viborg. Her viser en opgørelse fra fagforbundet Djøf, at fire ud af fem ansatte pendler til arbejdet.

LÆS OGSÅ Statslige udflytninger glæder stadig borgmestre

De store byer vinder

Ud af de 2.546 udflyttede job er der i alt 1.600 flere statsansatte, der nu er bosat i Jylland og på Fyn og tilsvarende færre i Hovedstadsområdet. Det er især de større jyske byer, som har haft succes med at få statsjob til at genere tilflyttere oveni.

Bedst er det gået Aalborg, der har fået 300 flere statsansatte til kommunen. Dernæst Aarhus hvor 200 flere er flyttet til. Ifølge Danmarks Statistik har Aarhus fået 77 tilflyttere, som pendler til deres job, der ligger i Viborg.

Som en undtagelse ligger Sønderborg, som den kommune, der har fået tredjeflest nye statsansatte til at bosætte sig. Kommunen fik 400 nye job trukket til sig, og har formået at få 150 til at bosætte sig. Det er langt flere, end hvad de havde turde håbe på, fortæller borgmester Erik Lauritzen (S) til Politiken.

− Fra start har vi sagt, at det var vigtigt og ville være den ultimative gevinst, hvis folk bosætter sig, skaber et bedre skattegrundlag, føder nogle børn og bringer liv ind i de mindre byer. Men vi har også opjusteret på det her område. Vi har lavet et team, der tager godt imod folk og kontakter dem, bare vi hører om, at der er nogen på vej. Vi har virkelig oprustet i forhold til at præsentere Sønderborg godt og få unge mennesker her til, siger han. amgo@kl.dk 

LÆS OGSÅ Sønderjyske kommuner taber millioner på udligning
Emneord
Udflytning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mange pendler til udflyttede arbejdspladser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger