Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.12.2017 kl. 15.29

Kommuner vil spare energi på private boliger

Der kan spares op mod 30 og 40 procent på energiforbruget, hvis man renoverer eksisterende bygninger. Det har fået Middelfart, Fredericia, Roskilde, Fredensborg og Høje-Taastrup til at slå sig sammen om et nyt værktøj, der kan jagte energispild hos private boligejere.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Det grønne er kommet på dagsordenen for at blive. Det gælder også i kommunerne. Og der er meget energi og mange penge at spare, hvis man kigger på bygninger og boliger. I Danmark står vores bygninger for 41 procent af det samlede energiforbrug, og heraf går 83 procent til boligopvarmning og vand. Kommunerne kan optimere og renovere egne, offentlige bygninger og spare på energien – og regningen.

Men nu har fem kommuner slået sig sammen om et nyt værktøj, Boligportal, der skal være med til også at brede den grønne dagsorden ud til de private boliger. Det er Middelfart, Fredericia, Roskilde, Fredensborg og Høje-Taastrup, der med støtte fra Realdania går sammen om at udvikle værktøjet.

Det skal være med til at understøtte det arbejde, kommunerne selv har gjort med at renovere de offentlige bygninger og gøre dem grønnere.

Meget at spare

Ifølge analyser er det muligt at reducere det nuværende energiforbrug med op mod 30 og 40 procent ved at renovere og optimere eksisterende bygninger.

LÆS OGSÅ Grøn pulje fra Klimaministeriet: Kommuner og regioner kan søge om tilskud til energiprojekter

Kommunerne har allerede gode erfaringer med, at kommunikation til borgerne og uvildig rådgivning har positiv effekt, når det gælder om at få borgerne med på den grønne bølge. Men de fem kommuner har ønsket et bedre, effektivt værktøj.

Boligportal fungerer ved, at kommunen foretager en screening af den konkrete bygning, og derefter sender et direkte link til boligejerens e-Boks. Linket sender boligejeren videre til en personlig side. Her er der hentet brugerspecifik data, beregnet på forskellige muligheder og præsenteret konkrete muligheder for grøn forbedring. På den måde bliver hver enkelt boligejer gjort opmærksom på boligens energi-tilstand, hvor der ligger potentiale for energirenoveringer, og hvordan de kan gennemføres – og også hvor meget, det vil komme til at koste.

Målet er at Boligportal skal udbredes til 30 kommuner allerede i 2018, og i sidste ende gerne skulle blive et værktøj, alle 98 kommuner kunne få del i. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner vil spare energi på private boliger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger