06.12.2017 kl. 13.14

Kommunerne kæmper om de statslige arbejdspladser

Regeringen har igen varslet en ny udflytning af statslige arbejdspladser fra København. Blandt de kommuner, der ønsker at pladserne skal tilfalde dem, er kampen sat ind, og tonen er blevet skarpere. Det skyldes den store gevinst, de kan hente, siger forsker.

Statslige arbejdspladser er en eftertragtet vare blandt kommunerne. Nye arbejdspladser skaber økonomisk opblomstring, tilflyttere og handelsliv i kommunerne. Og ved udsigten til at regeringen vil udflytte yderligere flere tusinde arbejdspladser, har de kommuner, der kæmper om pladserne, skruet bissen på. Blandt andet påpeger de andre kommuners fejl og mangler for at fremhæve sig selv.

Altinget har fået aktindsigt i et brev stilet til regeringen, hvor Halsnæs Kommunes borgmester, Steen Hasselriis (V), blandt andet skriver, at "den personaleflugt, der har været kendetegnende for eksempel i forhold til flytning af dele af Fødevareministeriet til Augustenborg eller Nævnenes Hus til Viborg, vil ikke komme på tale i Halsnæskontekst."

Steen Hasselriis medgiver, at konkurrencen er hård, og derfor er det en nødvendighed at kunne fremhæve sig selv, selvom det betyder, at tonen også er hård.

Han og Halsnæs er heller ikke de eneste, der har benyttet sig af den form for retorik. Syv kommuner i Trekantområdet i Midt- og Sydjylland er gået sammen og skriver også i et brev: "I modsætning til store dele af Region Syddanmark oplever Trekantsområdet således ikke støre problemer med at rekruttere de rigtige medarbejdere."

LÆS OGSÅ Sønderjyske kommuner taber millioner på udligning

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Morten Lassen, er det den store gevinst, som kommunerne kan se frem til, der skærper retorikken. 

− Man skal ikke lukke øjnene for, at kommunerne konkurrerer. Der er et væld af forskellige interesser i det. Det hele handler banalt om kommunaløkonomisk interesse, og så bringer det nogle kompetencer ind i civilsamfundet, siger han til Kristeligt Dagblad. 

Kommunerne har dog også tyet til andre kneb end retorikken. Jyllands-Posten kunne sidste måned vise, hvordan blandt andre Tønder og Varde havde brugt sekscifrede beløb på rådgivning og lobbyisme for at få opmærksomheden rettet mod deres kommuner. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne kæmper om de statslige arbejdspladser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger