Arkivfoto
Arkivfoto
04.12.2017 kl. 09.50

Mislykket kupforsøg i Helsingør

Venstrefløjen i Helsingør, anført af Enhedslisten og Lokaldemokraterne, har op mod det konstituerende møde i aften forsøgt at få flere i konstitueringen til at springe fra den aftale, der blev lavet på valgnatten. De har dog ikke haft heldet med sig.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Det bliver som ventet Benedikte Kjær fra Konservative, der får borgmesterkæden om halsen i aften i Helsingør Kommune, lyder det fra Helsingør Dagblad. Det på trods af at venstrefløjen i byrådet ihærdigt har forsøge at flytte på mandaterne bag konstitueringsaftalen og skabe et rødt flertal. Men Enhedslisten og Lokaldemokraterne har ikke haft heldet med sig.

På valgaftenen var der næsten dødt løb mellem de to blokker i byrådet – 12 mandater til rød, 12 mandater til blå og så de Radikale i midten med ét mandat.

Derfor har de venstrefløjen følt sig forpligtet til i det mindste at gøre et forsøg på at få et rødt flertal.

− Alt er da blevet afprøvet. Vi har afsøgt alle muligheder. Og jeg har selv været med. Det er der ingen grund til at skjule, for det er man forpligtet til over for de stemmer, man har fået. Jeg skal da gøre så meget, jeg kan, for at få et rødt flertal. Og jeg synes, det er forrykt, at man i denne her konstituering kan købe politikere og få dem til at stemme for hvad som helst ved at gøre dem til formænd for nogle nye udvalg og give dem 200.000 kroner om året for det, siger Lokaldemokraternes Jan Ryberg til Helsingør Dagblad.

LÆS OGSÅ DF helt ude af Næstved

Har lært af tidligere kup

For otte år siden oplevede Helsingør et lignende kup, der dengang lykkedes. Her blev den konservative Per Tærsbøl vippet af pinden af Venstres Johannes Hecht-Nielsen, der sammen med venstrefløjen kuppede konstitueringen.

Men det er der ikke nogen af partierne, der har lyst til at prøve igen, da de godt kunne mærke konsekvenserne sidste gang.

− Vi har prøvet det med kup engang. Vi blev straffet prompte og hårdt. Nu går vi med i en bred konstituering, siger Socialdemokraternes Henrik Møller.

Også hos Venstre fortæller Mette Lene Jensen, at hun mener, at partiet stadig betaler prisen for den måde, de fik borgmesterposten på for otte år siden. Derfor har de heller ikke ladet sig hverve til et rødt flertal igen.

LÆS OGSÅ Knuths udtræden ændrer borgerlig balance i Borgerrepræsentationen

Bred konstituering

Som det ser ud nu, er det en bred konstituering, der står bag Benedikte Kjær som borgmester. 21 ud af de 25 mandater i byrådet er med i aftalen, bestående af De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og De Radikale. Kun Enhedslisten, Lokaldemokraterne og SF står uden for. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mislykket kupforsøg i Helsingør Felter med * skal udfyldes
 
Af: Michael Rask Christensen
Socialdemokratiet
Den 04.12.2017 kl. 19:50

Radikale, rød blok...?

svar på: Mislykket kupforsøg i Helsingør

Da Michael Ziegler i sin tid kom til magten i Høje-Taastrup, var det, så vidt jeh husker, også med hjælp fra de radikale. Spørgsmålet er, om det ikke er at stikke sig selv blår i øjnene, hvis man ikke indser at radikale i bund og grund er et borgerligt parti.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger