Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.08.2017 kl. 11.27

Kommuner inddriver millioner af ejendomsskattekroner

Flere kommuner har med succes kradset penge ind hos borgere, der ikke har betalt ejendomsskat. På under et halvt år har Høje-Taastrup Kommune nedbragt borgernes gæld med seks millioner kroner.

Millionerne ruller ind i de kommunale kasser, efter kommunerne overtog inddrivelsen af ubetalte ejendomsskatter fra SKAT. Senest har Høje-Taastrup Kommune opgjort, at det beløb, som kommunens borgere skylder i ejendomsskat, er faldet fra 8,7 millioner kroner til 2,5 millioner kroner.

– Siden 1. april i år, hvor administrationen havde fået arbejdsgangene på plads, har vi fået 6,2 millioner kroner ind fra skyldnerne, og vi regner med at inddrive yderligere en millioner kroner. De sidste skyldige beløb vedrører en konkurs, hvor kommunen må afvente kurators behandling af konkursboet, samt beløb fra tidligere år, hvor det er SKAT, der står for inddrivelsen. Men samlet set kan vi i byrådet være rigtig tilfredse med, at kommunen selv har overtaget inddrivelsesopgaven, fortæller borgmester Michael Ziegler (K).

Efter SKAT lukkede ned for det omstridte inddrivelsessystem EFI, aftalte KL og regeringen, at kommunerne skulle overtage opgaven med at inddrive ubetalte ejendomsskatteregninger. Samtidig fik kommunerne mulighed for at gøre udlæg i ejendomme og begære ejendomme på tvangsauktion for at få fat i de manglende penge.

Den opgave har flere kommuner taget til sig med stor succes. Over sommeren har en række kommuner opgjort resultaterne af inddrivelsen, og det er ikke småpenge, der er blevet inddrevet. I Helsingør Kommune havde en enkelt medarbejder med de nye redskaber i ryggen inddrevet 6,7 millioner kroner – omtrent en tredjedel af de penge, som borgerne skylder kommunen i ejendomsskat.

LÆS OGSÅ Udskydelse af boligforlig sender ekstraregning til kommunerne

I Sorø Kommune er borgerne ejendomsskattegæld halveret, siden de overtog opgaven. I Horsens Kommune er borgernes gæld bragt ned på 1,3 millioner kroner, efter at rykkere og andre henvendelser til borgerne indbragte to millioner kroner. Lejre Kommune har efter samme opskrift inddrevet 800.000 kroner på under et halvt år ved at ansætte en pantefoged til arbejdet.

I Høje-Taastrup er der ikke blevet ansat mere personale, men tre medarbejdere har løst opgaven ved siden af deres andre arbejdsopgaver.

– På en række områder har vi i kommunerne klaget over, at inddrivelsen af borgernes gæld ikke har været tilstrækkelig effektiv, efter at SKAT overtog opgaven. Her har vi fået lejlighed til at vise, hvad vi kan udrette, når vi får lov. Det er godt for kommunens økonomi, og det er godt for oplevelsen af ret og rimelighed hos det store flertal af borgere, der af egen drift betaler ejendomsskat og forbrugsafgifter til tiden, siger borgmester Michael Ziegler. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner inddriver millioner af ejendomsskattekroner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger