Illustration: Københavns Kommune
Illustration: Københavns Kommune
22.08.2017 kl. 13.46

København bygger intelligente hjem til udviklingshæmmede

Socialudvalget i Københavns Kommune har nikket ja til finansieringen af 12 nye boliger spækket med velfærdsteknologi. De skal hjælpe unge udviklingshæmmede med at klare sig selv i hverdagen.

12 nye etværelseslejligheder med en masse velfærdsteknologiske løsninger skal hjælpe unge københavnere med udviklingshæmning med at klare hverdagen. Boliger er første etape i et københavnsk projekt, som kommunens socialudvalg netop har godkendt finansieringen af.

– Vi har sammen med bygherren lagt vægt på, at huset kommer til at ligne en moderne etageejendom. Vi ville gerne nytænke det traditionelle botilbud, hvor borgerne bor på lange gange med værelser, sådan så de unge i stedet får følelsen af at bo i egen lejlighed, fortæller Bjørn A. Jørgensen fra PLH Arkitekter, der har tegnet boligerne.

Boligerne i sig selv kommer til at koste knap 22 millioner kroner, og derudover bliver der afsat tre millioner kroner til at afprøve velfærdsteknologiske løsninger, der kan hjælpe borgerne til såkaldt livsmestring – altså at de bliver bedre til at klare hverdagsopgaver som opvask, indkøb og lignende.

Kommunen vil forsøge sig med velfærdsteknologiske løsninger som for eksempel en app, der kan lære de unge, hvordan man fylder og starter opvaskemaskinen. Og som kan hjælpe de unge med at strukturere deres hverdag. Derudover vil man også ved at montere sensorer rundt omkring i boliger, kunne få en guide til kaffebrygning til at poppe op på mobilen, hvis man står i nærheden af kaffemaskinen. De konkrete løsninger er dog ikke udvalgt endnu.

LÆS OGSÅ Beskeden stigning i handicapboliger
FOR ABONNENTER

Bofællesskab

Boligerne bliver en form for støttet bofællesskab, hvor der er fællesrum, som de unge kan bruge. Blandt andet vil der i stueetagen være dagligstue og køkken, mens der på toppen af bygningen bliver bygget en fælles terrasse.

– Husets indretning skal give de unge nogle gode rammer for at blive mere selvstændige. Der er skabt plads til privatliv og til frit at vælge husets sociale liv til og fra, siger Bjørn A. Jørgensen.

De 12 boliger er de første af i alt 36 lignende boliger, som Københavns Kommune har planlagt at bygge i samarbejde med LEV, der er en privat, landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede.

Når Borgerrepræsentationen har stemt forslaget igennem kan byggeriet gå i gang. Efter planen skal de første 12 boliger stå klar på Østerbro til foråret. Det er 16 måneder senere end den oprindelige plan, der måtte skubbes, fordi de 12 boliger skulle tænkes ind i et allerede eksisterende klimaprojekt i kvarteret. jki@kl.dk 

Emneord
Byggeri, Handicap

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: København bygger intelligente hjem til udviklingshæmmede Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger