Foto: Beskæftigelsesministeriet
Foto: Beskæftigelsesministeriet
15.08.2017 kl. 14.36

Regeringen vil evaluere førtidspensionsreformen

Efter hård kritik fra kommunerne lover beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) en evaluering af førtidspensionsreformen.
tekst Rudi Holm

Regeringen bebuder nu en gennemgang af førtidspensionsreformen. Det sker, efter at landets seks største kommuner i et åbent brev til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har kritiseret loven bag førtidspensions- og fleksjobreformen for at være for stram.

– Overordnet set var det en god reform. Men der kan være nogle børnesygdomme, som man ikke har været gode nok til at håndtere, siger Troels Lund Poulsen til Ritzau, efter at han i dag drøftede problemerne med Københavns beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev (R).

De politisk øverst ansvarlige fra landets seks største kommune, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers beskrev i dag i et åbent brev til ministeren, hvordan alvorligt syge borgere sidder fast i systemet:

– Desværre er lovgivningen rent teknisk skruet sammen sådan, at kommunerne oplever for mange sager, hvor lovgivningen giver yderst snævre muligheder for en hurtig og effektiv sagsbehandling. Selv når det gælder borgere, hvor det er tydeligt, at de ikke vender tilbage til arbejdsmarkedet, påpeger de seks kommuner.

LÆS OGSÅ Postnummer afgør, om ældre nedslidte får hjælp

I Aarhus har rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), oplevet, hvordan adskillige af byens borgere er kommet i problemer på grund af lovgivningen.

– Rigtig mange århusianere sidder fast i det her system. Loven er blevet så kompleks og har fået et defineringsniveau, der betyder, at antallet af arbejdsprøvninger og mængden af mennesker, der skal involveres i en enkelt borgers sag, tager årevis, siger han til Information.

I brevet til beskæftigelsesministeren påpeger de seks kommuner, at der er store forskelle i antallet af førtidspensioner, der tilkendes på tværs af kommunerne, og de mener, at det i sig selv er et udtryk for, at lovgivningen bør ændres.

Københavns Kommune har været hårdt kritiseret for en meget stram fortolkning og skal efter mødet med ministeren nu tjekke sin praksis med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Derudover bliver der sat en evaluering af reformen i gang.

LÆS OGSÅ Roskilde sparer millioner ved at stoppe snyd med sociale ydelser

– I den evaluering, som vi starter i 2018, kan der være behov for præcisering og justering, som vil kræve en lovændring, siger Troels Lund Poulsen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen vil evaluere førtidspensionsreformen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger