Arkivfoto
Arkivfoto
15.08.2017 kl. 08.58

Kommuner til minister: Handling nu

Loven bag førtidspensionsreformen er blevet for kompleks og bør ændres, lyder det fra landets største kommuner.
tekst Rudi Holm

Landets seks største kommuner kræver i et åbent brev til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at han får ændret de stramme regler bag førtidspension- og fleksjobreformen. Lovgivningen er simpelthen for stram, lyder konklusionen fra København, Aarhus, Odense, Aalborg, Randers og Esbjerg Kommuner.

– Det er et problem, når alvorligt syge borgere sidder fast i systemet. Desværre er lovgivningen rent teknisk skruet sammen sådan, at kommunerne oplever for mange sager, hvor lovgivningen giver yderst snævre muligheder for en hurtig og effektiv sagsbehandling. Selv når det gælder borgere, hvor det er tydeligt, at de ikke vender tilbage til arbejdsmarkedet, skriver de øverste politiske ansvarlige fra de seks kommuner i det åbne brev til ministeren.

I brevet påpeger de, at sagsbehandlingen "kan tage årevis", og de mener, at de store forskelle i antallet af førtidspensioner, der tilkendes på tværs af kommunerne, i sig selv er et udtryk for, at lovgivningen bør ændres.

Information har talt med en række af medunderskriverne af brevet, og de fortæller om mange tilfælde, hvor de ser sig nødsagede til at sende borgere i meningsløse ressourceforløb.

LÆS OGSÅ Postnummer afgør, om ældre nedslidte får hjælp

– Rigtig mange århusianere sidder fast i det her system. Loven er blevet så kompleks og har fået et defineringsniveau, der betyder, at antallet af arbejdsprøvninger og mængden af mennesker, der skal involveres i en enkelt borgers sag, tager årevis, siger rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF).

Til avisen kalder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen det for "tankevækkende", at der er stor forskel på tilkendelser af førtidspensioner kommunerne imellem.

– Det er jeg nødt til at have en dialog med de seks kommuner om. Derfor vil jeg nu invitere dem til et møde, så de får mulighed for at forklare sig, skriver han i et skriftligt svar.

Allerede i dag mødes han med Københavns beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) om sagen.

LÆS OGSÅ Stigning i førtidspensioner i København

– Hvis ministeren fortsat nægter, at der hersker et problem i kommunerne, må det være et udtryk for, at han er tilfreds med, at nogle kommuner, herunder landets største, føler sig nødsaget til at have en meget stram praksis, hvis vi skal leve op til loven. Og at han samtidig accepterer den store forskel på tildeling af førtidspension kommunerne imellem. Det kan jo godt være, at det er bekvemt for ham at have den holdning – men han skal ikke give kommunerne skylden, siger Anna Mee Allerslev til Information. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner til minister: Handling nu Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger