03.04.2017 kl. 10.56

Odense overvejer whistleblowerordning

Rådmand vil give kommunale medarbejdere mulighed for anonymt at fortælle om eventuelle ulovligheder i forvaltningen.
tekst Rudi Holm

Odense Kommune bør have en whistleblowerordning, så kommunale medarbejdere kan råbe vagt i gevær uden at frygte for deres job. Det foreslår kommunens rådmand for ældre- og handicapudvalget, Brian Skov Nielsen (Enhl.), ovenpå den omdiskuterede sag om en mulig ulovlig lejeaftale for Arena Fyn og en række lovbrud i forbindelse med vækstsatsningen Odense&Co.

– Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå lignende sager, og jeg mener, der er et behov for sådan en ordning med fuldstændig frit lejde til at fortælle, hvis noget ikke holder sig inden for skiven, siger Brian Skov Nielsen til Fyens Stiftstidende.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen oplyser til avisen, at han også har overvejet muligheden – ikke på baggrund af de seneste sager, understreger han, men for at styrke kommunen generelt.

– Jeg har bemærket, at København har haft succes med sådan en ordning og kan se nogle fordele i det. Odense Kommune er præget af en tillidsbaseret kultur mellem medarbejdere og ledere, vi ønsker medarbejdere, der siger chefer imod, men en whistleblowerordning kan være et ekstra sikkerhedsnet, en ventil, hvis nogen i så stor en organisation går rundt med en viden, de gerne vil give til en form for uvildig instans, siger han til avisen.

Han påpeger dog i samme åndedrag, at der er en risiko for, at whistleblowerordningen kan skabe mistillid og en stikkerkultur. Af samme grund har han ikke har taget stilling til, om han ”hælder mest til den ene eller den anden side”.

Brian Skov Nielsen siger, at han vil bringe sagen på dagsordenen på et økonomiudvalgsmøde i denne uge.

Seks kommuner havde en whistleblowerordning i 2016: København, Frederiksberg, Randers, Roskilde, Gladsaxe og Rudersdal. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Odense overvejer whistleblowerordning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger