21.04.2017 kl. 10.11

Kommunale hjemmesider deler følsomme data med private firmaer

Offentlige hjemmesider, heriblandt kommunale, sender data om brugernes online adfærd videre til private firmaer. Det viser undersøgelse foretaget af Ingeniøren.
tekst

Når borgere og virksomheder går på offentlige hjemmesider, kan oplysningerne gå videre til private firmaer, der kan bruge dem til at målrette reklamer. Det viser en undersøgelse, Ingeniøren har foretaget blandt 86 offentlige hjemmesider – heraf 50 kommunale.

18 af dem sætter en cookie, der bruges af reklamenetværk. Hele 39 sender data om brugeren videre til Google gennem webanalyseværk­tøjet Analytics. Samlet giver 47 af de 86 hjemmesider oplysninger videre til en tredjepart, inden brugeren får mulighed for at give samtykke.

Det er klart et problem, at myndigheder på den måde deler borgernes data, mener lektor ved it-Universitetet Thomas Hildebrandt.

– Det betyder, at vi får registreret vores gøremål online uden at kunne vælge det fra. Myndighederne gør det måske i en god mening, fordi formålet er at forbedre deres tjenester. Men de betaler med borgernes privatliv, siger han til Ingeniøren.

Hvad Google gør

Sider, der bruger det udbredte Google Analytics, sender som standard borgernes IP-adresse, browseroplysninger, skærmopløsning med mere videre til it-giganten sammen med oplysninger om, hvilke sider brugerne besøger.

Hvad Google gør med de følsomme data, og hvorvidt de i kombination med andre data kan identificere borgerne direkte, er umuligt at finde ud af.

Ingeniøren beskriver en netop offentliggjort kandidatafhandling, hvor to studerende har gennemgået Googles mange sider med servicevilkår. Ud over korte eksempler fremgår det ikke, hvad data fra netop Analytics-værktøjet bruges til, eller hvor længe de opbevares.

– Der er grundlæggende ikke nogen, der har styr på, hvor de her data havner, bemærker Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk i den forbindelse til avisen. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunale hjemmesider deler følsomme data med private firmaer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger