20.04.2017 kl. 11.19

Kommuner får inaktive i bevægelse

Breddeidrætsprojekter i syv kommuner har vist, at det er muligt at nå borgere, som ikke normalt ville dyrke idræt og motion. Det kræver, at man sammensætter målrettede tilbud. Flere skal ifølge kulturministeren med.  

Idrætsprojekter i syv kommuner har haft særlig fokus på arbejdet med at aktivere børn og unge samt socialt udsatte og idrætssvage grupper. At det kan lade sig gøre har blandt andet Mariagerfjord Kommune bevist.

Kommunen har sammen med de lokale idrætsforeninger, Hobro Julemærkehjem, sundhedsplejersker, DGI og lokale fitnesscentre lavet projektet ”Aktiv Ferie”. Det er et tilbud målrettet forenings- og idrætsuvante børn samt børn, der ikke kommer på ferie med deres mor og far.

Baggrunden for projektet var, at kommunens målinger viste, at hvert fjerde barn i Mariagerfjord Kommune var overvægtige, og at der er en tendens til, at overvægt hos børn i udskolingen fortsætter ind i voksenlivet. For at mindske kommunens overvægtsproblemer fokuserede projektet på idrætsforeningsuvante på folkeskolens mellemtrin og udskoling, da der i denne gruppe var et stort forenings- og idrætsfrafald.

Projektet lykkedes med aktivere en tung målgruppe af henholdsvis piger, foreningsinaktive og teenagere. 23,5 procent af de deltagende idrætsforeninger fik flere medlemmer gennem projektet. 17,5 procent af de deltagende teenagerne startede til en ny idræt, og 20 procent af de deltagende teenagere blev mere aktive, når man målte fire måneder efter deltagelsen i projektet.

Andelen af deltagende foreningsinaktive i de forskellige ferieuger var henholdsvis mellem 23 procent og 36 procent, mens andelen af deltagende teenagere var mellem og cirka 50 procent og cirka 25 procent. At tilbuddet var gratis, nedbrudte barriererne for børn, der ellers ville have svært ved at deltage i foreningsaktiviteterne

Flere skal motiveres

Eksemplet fra Mariagerfjord Kommune var med, da Kommuner og aktører på idrætsområdet i går mødtes i Aarhus for at dele viden og få inspiration, som Kulturministeriet og Nordea-fonden var arrangør af.

Kulturminister Mette Bock mener, at civilsamfundet er en væsentlig brik for at få flere med.

– Flere borgere skal motiveres til at dyrke idræt og motion, og det gøres bedst ved at skabe de rigtige rammer og tilbud til dem. De kommuner, der har deltaget i projektet, har hver især gjort et kæmpe arbejde for at nå inaktive borgere, der måske har savnet et sidste skub eller den rigtige mulighed. Det er lykkedes ved at tilrettelægge spændende og kreative tilbud. Nøglen til succes har i høj grad været samarbejde og involvering af civilsamfundet og andre lokale aktører og stærk projektstyring. Jeg håber, at vi ved at dele erfaringerne fra projekterne kan få endnu flere til at bevæge sig, siger hun.

Direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen glæder sig over det brede engagement.

– Indsatsen er et godt billede på, hvordan så mange tager ansvaret for at skubbe til mere bevægelse blandt danskerne. Vi står nu med ny viden og erfaring fra 37 forskellige projekter, som kan inspirere hele Idrætsdanmark, siger han. tkn@kl.dk 

Breddeidrætsprojekter

Idrætsprojekterne har særligt fokuseret på arbejdet med at aktivere børn og unge samt socialt udsatte og idrætssvage grupper.

Syv kommuner – Aabenraa, Aarhus, Gribskov, Høje Taastrup, Mariagerfjord, Roskilde og Thisted – har de seneste tre år gennemført i alt 37 forskellige projekter for at få borgerne til at dyrke mere idræt og motion.

Evalueringen viser, at kommunerne er lykkedes med at aktivere borgere, der tidligere har været fysisk inaktive. Der bygges desuden videre på erfaringerne fra det tidligere forsøg med breddeidrætskommuner.

Kulturministeriet og Nordea-fonden har bidraget med hver 10 millioner kroner over tre år, og med kommunernes bidrag er der brugt cirka 40 millioner kroner på indsatsen.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner får inaktive i bevægelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger