Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
18.04.2017 kl. 10.55

Kommunerne skal bruge mindre på veje og mursten

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at kommunerne skal bruge mindre på anlæg. Meldingen kommer som opspil til økonomiforhandlingerne og midt i en tid, hvor kommunerne melder om et stort efterslæb på byggeri og renoveringer. Behovet er på 19 milliarder kroner i 2018 lyder skønnet.

Der er bump og huller i vejen frem mod forårets økonomiforhandlinger. Finansminister Kristian Jensen kommer nu med en melding, der ikke falder i god jord hos kommunerne. Han mener nemlig, at kommunerne skal bruge mindre på anlæg i 2018. Det er stik modsat, hvad der har været ønsket fra kommunerne de senere år, hvor man har påpeget store behov for at bygge nyt, renovere og reparere veje.

Finansministeren henviser i dagens udgave af Politiken, at der er behov for at begrænse de offentlige anlægsudgifter for at forhindre en overophedning af økonomien i en situation, hvor opsvinget begynder at tegne konturer af flaskehalse, hvad angår arbejdskraft især inden for byggeriet.

– Vi havde i kriseårene et behov for at øge anlægsrammen i den offentlige sektor for at holde hånden under en lang række virksomheder og en lang række jobs. Men nu er vi på vej ind i den modsatte situation med højkonjunktur, siger Kristian Jensen til Politiken.

Spørgsmål om tillid

Samlet set har kommunerne holdt sig inden for rammerne af økonomiaftalen, men mens kommunerne har ligget pænt under det aftalte på serviceudgifterne, så har der været en mindre overskridelse på anlægsbudgettet i 2016, hvor aftalen lød på 16,9 milliarder kroner. Det italesætter finansministeren som et problem.

– Mit udgangspunkt er, at det faktiske anlæg i kommunerne bliver nødt til at blive sat ned. Det andet er, at hvis vi kan have tillid til de aftaler, som vi laver med hinanden, så skal vi have tillid til, at de bliver overholdt, siger han til avisen.

Historisk lavt

Samtidig mener finansministeren, at et anlægsniveau på 15 milliarder kroner er et ”et historisk højt niveau”, som ikke betyder, at alt går i stå.

Det billede kan man ikke forstå i kommunerne. 15 milliarder er et historisk lavt niveau, mener man.  Siden reformen i 2007 har man ikke været under det niveau. (Se figur).

I en rundspørge, som KL’s nyhedsbrev Momentum har lavet for nylig, vurderer de kommunale økonomichefer, at kommunerne samlet set har behov for at bruge 18,9 milliarder kroner på anlægsinvesteringer i 2018. Det er 2,6 milliarder kroner højere end det anlægsbudget, kommunerne fik forhandlet sig frem til i økonomiaftalen med regeringen for 2017. Investeringerne er primært til nødvendig vedligeholdelse og investeringer, som kan sikre effektiviseringer på driftsbudgettet.

Ifølge Momentums undersøgelse er behovet størst, når det handler om vedligeholdelse af veje. Det udgør 22 procent af behovet. Næsten lige så stort er behovet for at bygge og renovere skoler, nemlig 21 procent.

Investering i besparelse

Investeringer i anlæg handler ikke bare om at bruge penge, men også om at foretage investeringer, der kan føre til besparelser, påpeger kommunerne.

I Vejen Kommune forventer man, at energirenovering af kommunale bygninger rummer et besparelsespotentiale på over en halv million kroner om året. Opførelsen af et nyt rådhus vil give en årlig driftsbesparelse på næsten 10 millioner kroner. Og så vil det nye rådhus være tjent ind på 10 år, konstaterer borgmester Egon Fræhr (V).

– Først var der skolereformen med sammenlægning af skoler. Så kom turen til plejehjemsområdet, hvor vi for eksempel har samlet madudlevering på ét sted mod før seks. Nu er turen så kommet til administrationsområdet med et nyt rådhus, som vi har sparet op til i flere år, siger han til Momentum.

Han påpeger, at kommunens 1.300 kilometer veje også mangler vedligehold. tkn@kl.dk Et historisk højt eller lavt niveau. Grafen viser, at siden 2007 har anlægsniveauet ikke været under 15 milliarder kroner, som Finansminister Kristian Jensen ellers kalder ”historisk højt”.

Kilde KL’s Nyhedsbrev Momentum

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne skal bruge mindre på veje og mursten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger