Kiista P. Isaksen, Kujalleq Kommune, Asii Chemnitz Narup, Sermersooq Kommune og Ane Hansen, Qaasuitsup Kommune. Arkivfoto
Kiista P. Isaksen, Kujalleq Kommune, Asii Chemnitz Narup, Sermersooq Kommune og Ane Hansen, Qaasuitsup Kommune. Arkivfoto
05.04.2017 kl. 11.54

Her er tre ud af fem borgmestre kvinder

Mens andelen af kvindelige borgmestre i Danmark ikke kan snige sig over 10 procent, så buldrer kvinderne frem hos vores nordatlantiske frænder. Resultatet af det netop overståede kommunalvalg i Grønland tegner til et gevaldigt slag for ligestillingen.  

Andelen af kvinder i lokalpolitik er et evigt tilbagevendende tema i Danmark. Kun tre ud af ti kommunalbestyrelsesmedlemmer er kvinder, og de kvindelige borgmestre kan tælles på to hænder.

Men hos vores nordatlantiske naboer i Grønland, der i går tirsdag gik til kommunalvalg, tegner der sig et helt andet billede. 

I de fem kommuner, der blandt andet tæller verdens største og næststørste kommuner, ser kvinderne ud til at vinde tre ud af fem borgmesterposter. Det skriver KNR, der er den grønlandske pendant til DR.

Mens det endelige resultat lader vente på sig – det afhænger af konstitueringerne i kommunerne i de kommende dage – ligger tre kvinder særdeles lunt i svinget til at få borgmesterkæder om halsen.

Socialister vinder Nuuk

I Kujalleq Kommune, der dækker den sydlige spids af Grønland, har det socialdemokratiske parti Siumut fået 56 procent af stemmerne. Kiista P. Isaksen blev den store vinder på personlige stemmer. 450 blev det til, hvilket er næsten dobbelt så mange som nummer to på listen. Dermed ser Isaksen ifølge KNR ud til at blive borgmester for kommunens 7.151 indbyggere.

En tand længere nord på i Sermersooq Kommune, der strækker sig fra østkysten til vestkysten af Grønland og blandt andet dækker Nuuk, har de 21.868 indbyggere udsigt til at få Asii Chemnitz Narup som borgmester. Hun stiller op for det venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit (IA). Narup fik over 2000 personlige stemmer, og IA samlede 43,10 procent af stemmerne.

Storkommunen Qaasuitsup, der strækker sig langs det meste af Grønlands vestkyst, er blevet delt op i to. Nu skal et panel afgøre, hvad de to nye kommuner skal hedde, men indtil videre hedder de bare Qaasuitsup Nord og Qaasuitsup Syd. I den sydlige del sejrede IA med kandidaten Ane Hansen, der er tidligere borgmester i kommunen Aasiaat, som blev nedlagt med den grønlandske strukturreform i 2009. Hun fik 350 personlige stemmer og IA gaflede 44,5 procent af stemmerne. 

Hvis konstitueringerne går efter planen, kan de tre kvinder altså indtage de grønlandske borgmesterkontorer inden længe. Og så går Grønland fra at have en ud af fire kvindelige borgmestre til tre ud af fem.

De to mandlige borgmestre tegner til at blive Malik Berthelsen (Siumut) i Qeqqata Kommune og Palle Jerimiassen (Siumut) i Qaasuitsup Nord.

Landsresultatet af det grønlandske kommunalvalg

Siumut 41,5 %

Inuit Ataqatigiit 32,4 %

Atassut 11,8 %

Demokraterne 8,2 %

Partii Naleraq 4,6 %

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Her er tre ud af fem borgmestre kvinder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger