24.01.2012 kl. 06.49

Möger eftergiver milliardgæld

Kommuner må vinke farvel til gæld for 37 milliarder. Til gengæld vil skatteministeren gøre inddrivelsen mere effektiv

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) opgiver kampen om at inddrive alle de mange milliarder kroner, som borgere og virksomheder skylder de offentlige kasser.

Det fremgår af et svar fra skatteministeren, efter at statsrevisorerne har bedt ministeren redegøre for, hvordan han vil inddrive de 72,9 milliarder kroner, som ikke er blevet betalt i skatter, parkeringsafgifter, togbøder og daginstitutioner.

Thor Möger Pedersen mener, at det er realistisk at inddrive godt halvdelen af de enorme beløb, svarende til 36 milliarder kroner. Resten må anses for at være tabt.

- Der er blandt andet nogle mennesker på kanten af samfundet, som skylder det offentlige ganske mange penge, og som bare ikke kan betale, siger han til Politiken.

Efterlyser tidsplan

Samtidig lover skatteministeren at sikre, at et nyt it-baseret inddrivelsessystem EFI bliver mere effektivt til at inddrive gæld til kommunernes kasse.

Systemet har været ramt af store forsinkelser, men ministeren har nu bedt om at få en realistisk og ordentlig tidsplan, oplyser han til statsrevisorerne.

Gælden vokser

Det glæder Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der har anklaget Skat for et uanstændigt sløseri.

- Jeg er glad for, at den nye skatteminister vil tage fat i det her problem med det samme, for det er helt uacceptabelt, at folk slipper af sted med ikke at betale deres gæld. Alene i København har vi 1,2 milliarder kroner, som staten skal inddrive for os.

Imens frygter statsrevisorerne, at de 73 milliarder kroner, som det offentlige havde til gode med udgangen af 2010, er vokset til et endnu større beløb, fordi inddrivelsen ikke har fungeret i 2011.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Möger eftergiver milliardgæld Felter med * skal udfyldes
 
Af: Erik Lund
Borgmester i Allerød kommune
Den 24.01.2012 kl. 11:33

Skatteminister trækkes rundt i manegen

svar på: Möger eftergiver milliardgæld

Det er på tide, at nogen nu tager bladet fra munden og fortæller sandheden SKAT’s katastrofale inddrivelse af offentlige restancer.

Både den nuværende skatteminister Thor Möger Pedersen og de tidligere tre skatteministre er trukket godt og grundig rundt i manegen af topembedsmænd i SKAT.

I forbindelse med strukturreformen ønskede den tidligere regering, at flytte inddrivelsesopgaven fra kommunerne til Staten. Trods kraftige advarsler fra samtlige eksperter på området blev inddrivelsesopgaven flyttet til SKAT i starten af 2005.

I mere end 500 år havde de kommunale pantefogeder haft ansvaret for inddrivelse af borgernes gæld til det offentlige. Der var respekt omkring inddrivelsen, da de kommunale pantefogeder var veluddannede og udførte deres arbejde pligtopfyldende og uden politisk indblanding. Inddrivelsen i kommunerne var præget af hurtighed og effektivitet, og restancerne var stærkt faldende.

Efter flytning af inddrivelsesopgaven til SKAT er de offentlige restancer steget himmelråbende.

Mange af de dygtigste kommunale pantefogeder forsvandt hurtig fra SKAT efter fussionen, fordi de ikke måtte udføre et effektivt inddrivelsesarbejde, men i stedet skulle manipulere med restancerne så restancetallene så fornuftige ud.

Flere medarbejdere er blevet kaldt til samtale med den øverste ledelse i SKAT, hvor de er blevet truet med repressalier, hvis de fortsatte med deres kritik af SKAT’s inddrivelse.
Mange dygtige inddrivelsesmedarbejdere er blevet tvangsflyttet til andet arbejde.
Flere dygtige afdelingsledere er blevet tvangsflyttet til andet arbejde
Inddrivelseschefen i SKAT København blev først bedt om at fratræde som formand for Landets pantefogeder, og senere tvangsflyttet væk fra inddrivelsesområdet.
Rigtig mange pantefogeder er søgt tilbage i kommunerne eller har blot taget deres afsked, da de ikke mere måtte foretage effektiv inddrivelse.

Mange kommuner har helt opgivet, at oversende restancer til inddrivelse i SKAT, simpelthen fordi restancerne blot henlægges i SKAT eller sendes retur inden de er forældet med besked om, at restancen ikke kan inddrives. Flere kommuner er sågar begyndt, at kalde sine restancer retur fra SKAT, for at de selv kan indgå betalingsaftaler med skyldnerne.

Både Skatteministeren og Skatteministeriet har fået løsningsforslag til, hvordan man meget hurtig ville kunne løse den kommunale del af problemet, men ministeren lader sig igen trække rundt i manegen af sine topembedsmænd og lader blot stå til.

SKAT har i årevis bevist, at de ikke magter at løse inddrivelsesopgaven.

Det er derfor uforståeligt, at Skatteministeren hellere vil lytte til de topembedsmænd, der har trukket flere skatteministre rundt i manegen i mange år end at lytte til alle de kommuner, der hver dag mister store penge på SKAT’s manglende inddrivelse

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger