23.01.2012 kl. 08.35

Lånepraksis støder borgmestre

Realkreditinstitutter skal ikke lege konger og bestemme, hvor folk skal bosætte sig, mener borgmester
tekst Mads Anker

Udkantsområderne slås for at tiltrække nye borgere. Den kamp besværliggøres dog af realkreditinstitutterne. Som hovedregel nægter de nemlig at godkende lån til huse med en pris på 500.000 kroner eller mindre.

Men de huse bliver der flere og flere af i de ydre områder af landet.

Grænsen for, hvad realkreditten vil finansiere, er dermed ikke blevet reguleret i takt med, at boligpriserne er faldet, skriver Politiken.

Presser udkanterne yderligere

Omkring 2000 boliger er lige nu til salg for under en halv millioner kroner, og størstedelen af dem er beliggende i yderområderne.

500 af dem finder man i Nordjylland, hvor huskøbere i stedet kan blive tvunget til at tage et dyrt banklån. Det holder tilflyttere væk, påpeger borgmester Lauge Larsen(S) fra Morsø Kommune.

- Jeg er forarget. Vi forsøger at trække folk til, fordi husene er både gode og billige. Så er det mærkeligt, at realkreditinstitutterne laver sådan en sortering. De er med til at presse os yderligere i en krise, der i forvejen er hård, forklarer han.

Borgmester i Hjørring, Arne Boelt(S) bakker sin kollega op.

- Vi er havnet i en voldsomt selvforstærkende, ond spiral. Realkreditinstitutterne skal ikke være konger og bestemme, hvor folk kan bosætte sig, siger han.

Minister ser på sagen

Landdistriktsminister Carsten Hansen(S) vedkender, at det er et problem. Han er i gang med at samle idéer til en indsats, der skal få mere gang i landdistrikterne. Det kan forhåbentlig hjælpe på situationen.

- Det er meget vigtigt for regeringen at ændre situationen ved at få gang i væksten igen, også i landdistrikterne, siger Carsten Hansen.

- Hvis det sker, kan det blive attraktivt at flytte dertil - og dermed får vi også afhjulpet problemet med, at det kan være meget svært at få realkreditfinansiering til nogle af de billigere boliger, fortæller ministeren.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lånepraksis støder borgmestre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger