19.01.2012 kl. 13.43

Tablets taler for børn uden sprog

Erfaringer fra Aalborg viser, at børn uden talesprog kan få stor glæde af at kommunikere via en tablet
tekst Mads Anker

Børn uden sprog kan nu få en stemme via en iPad.

Det viser erfaringerne fra Aalborg Kommune, hvor Pædagogisk Psykologisk Rådgivning har eksperimenteret med at bruge tablets til alternativ kommunikation, hvor talesproget helt erstattes af en anden kommunikationsform.

I tilfældet fra Aalborg Kommune er der tale om en billedbaseret form for kommunikation. To elever på Svenstrup Skole og en elev i hjemmeundervisning er med i projektet og erfaringerne tegner lovende.

- Vi har ikke opfundet en ny teknologi, men vi sammensætter hardware og software på en måde, så det spiller sammen og bliver til et effektivt kommunikationsredskab for børn, der ikke har udviklet et ekspressivt verbalt sprog, fortæller tale-hørekonsulent Anni Mackenhauer Petersen.   

Kan deltage i undervisning på lige fod

Børnene kommunikerer med hjælp fra en iPad ved, at de trykker på billeder og symboler, der viser, hvad de vil sige. Tabletten sætter så lyd til budskaberne og giver dermed børnene en stemme.

- Løsningen er markant billigere at etablere, og det er et fleksibelt system, der er nemt at betjene. Vi skræddersyr en kommunikativ opsætning til det enkelte barns behov og personlighed i samarbejde med barnets forældre, lærere og barnet, siger Anni Mackenhauer Petersen.

- Dermed kan barnet blandt andet kan deltage aktivt i skoleundervisningen på lige fod med andre børn eller i det hele taget få mulighed for at udtrykke sig og indgå i en aktiv dialog med omgivelserne, forklarer hun.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tablets taler for børn uden sprog Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger