18.01.2012 kl. 09.07

Moderne forsamlingshuse på vej

Hundredvis af gamle forsamlingshuse forfalder og hvert år lukker flere af dem. Men fremtiden ser lys ud for den moderne udgave

Mange forsamlingshuse i de små landsbyer har gennem årene måtte dreje nøglen om.

Men måske får forsamlingshusene en renæssance i form af multikulturhuse, der kan bruges til stort set alle former for aktiviteter.

Lokale- og anlægsfonden tror faktisk så meget på, at de moderne forsamlingshuse har en fremtid, at de har besluttet at investere i en række prototyper på tidssvarende forsamlingshuse.

- Man skal ikke bevare forsamlingshusene af nostalgiske årsager, men vores research viser, at der stadig findes et potentiale for forsamlingshuse i en revitaliseret form, siger direktør i Lokale- og Anlægsfonden Torben Frølich til Ritzau.

I første omgang har fonden besluttet at afsætte en halv million kroner til et indledende udviklingsarbejde med deltagelse af tre arkitekter og tre bygherrer.

Behov for forsamlingshuse

Historiker og ekspert i forsamlingshuse Johnny Wøllkær, tror projektet er en god idé.

- Det lokale kommer til at betyde meget for os mennesker fremover. I en stadig mere globaliseret verden, har vi behov for at være rodfæstet i det lokale samfund. Derfor tror jeg også, at der vil være behov for forsamlingshuse i fremtiden, siger han.

Staten skal tage ansvar

Formanden for foreningen Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild, er begejstret for initiativet. Men han mener, at staten bør påtage sig et økonomisk medansvar.

- Forsamlingshusene er en del af Danmarks arvesølv, og den udvikling, vi ser lige nu, skulle gerne stoppe. Der er brug for nytænkning, men problemet er også, at lokalsamfundene ikke selv har råd til de investeringer, der er brug for, siger Carsten Abild.

Moderne multikulturhuse vil ifølge Carsten Abild gøre det langt mere attraktivt at bo i de mindre bysamfund.

- Mange mennesker drømmer om at flytte på landet, fordi de gerne vil have mere overskuelighed, et stærkere fællesskab og mere medbestemmelse. Men det er helt afgørende, at der findes et velegnet mødested, hvor man kan samles om forskellige aktiviteter, siger Carsten Abild.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Multikulturhuse er nye forsamlingshuse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger