12.01.2012 kl. 07.49

Store gevinster ved at lukke skoler

Mere end hver syvende folkeskole vil være nedlagt ved begyndelsen af næste skoleår

Der er store gevinster at hente ved at lukke folkeskoler og lægge dem sammen med andre.

Det fremgår af en undersøgelse af kommunernes effektiviseringsarbejde 2011 og 2012, som KL’s Økonomiske Sekretariat har lavet i forbindelse med Kommunal Økonomisk Forum, der starter i dag i Aarhus.

På et år er antallet af folkeskoler faldet med 159, så der fra starten af skoleåret 2011/12 var 1.352 folkeskoler. Og allerede nu har 22 kommuner planer om at nedlægge yderligere 73 skoler.

Hertil kommer en række kommuner, der endnu ikke har truffet beslutningen, men som er på vej til at gøre det.

Det betyder, at mere end hver syvende folkeskole siden skoleåret 2010/11 vil være nedlagt ved begyndelsen af næste skoleår, konkluderer undersøgelsen.

God faglighed

- Der er både god faglighed og økonomi i store skoler. Det giver mulighed for at udnytte kapaciteten bedre og mulighed for stordrift på de administrative støttefunktioner, siger KL’s formand Jan Trøjborg (S).

Også faglige gevinster er der at hente, f.eks. større mulighed for at lærere underviser i deres linjefag, øget fleksibilitet i timeplanlægningen og bedre muligheder for at tilrettelægge en inkluderende undervisning.

3,3 milliarder på effektive løsninger

De mange skolelukninger og fusioner sker som et led i, at kommunerne gennemfører rekordstore effektiviseringer. I 2011 hentede kommunerne gevinster for 2,6 milliarder kroner. Samtidig budgetterer kommunerne med at kunne effektivisere for yderligere 3,3 milliarder kroner i 2012.

Administrationen er fortsat det område, som høster den største effektiviseringsgevinst svarende til 700 millioner kroner i 2011 og 680 millioner kroner til næste år. I 2011 blev knap 1 milliard kroner hentet på de tre store serviceområder dagtilbuds-, skole- og ældreområdet.

Kommunernes effektiviseringsbetræbelser vil være blandt debatemnerne, når borgmestre, kommunale topfolk, ministre og folketingsmedlemmer i dag og i morgen mødes til KL’s økonomikonference i Aarhus.

Relaterede dokumenter

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Store gevinster ved at lukke skoler Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger