20.02.2012 kl. 09.39

Valgfri børnemad er dyrere

Forældre betaler prisen for at stemme om madordninger, viser en opgørelse
tekst Mads Anker

Det er dyrt for forældrene at have medbestemmelse, når det gælder mad i børnenes vuggestue. 5.000 kroner ekstra om året koster det dem, at de skal stemme om, hvorvidt deres børn skal have tilbudt et måltid mad i vuggestuen eller ej.

Det viser en opgørelse fra Ritzau, der har sammenlignet priserne i kommuner med valgfrie frokostmåltider i vuggestuerne med kommuner, hvor der er frokost i alle vuggestuerne.

- Madordningen burde være en del af kerneydelsen. Vi ser allerhelst, at der er madordning alle de steder i landet, hvor man har mulighed for at lave mad i institutionen, siger formand for forældreforeningen Fola, Lars Klingenberg.

Forældre under tvang

I de kommuner, hvor maden er en del af kerneydelsen i vuggestuen, må kommunen kun kræve 25 procent af udgiften. I de kommuner, hvor forældrene kan fravælge maden, må kommunerne kræve hele beløbet. Det koster forældrene 5.232 kroner mere om året.

- Valgordningen betyder, at forældrene kan blive påtvunget noget, de ikke synes, er godt nok, eller dybest set ikke har råd til, siger Henning Pedersen, der er formand for Bupl.

Økonomien er en stopklods

I SF har man tænkt sig at drage på turné til alle landets kommuner for at høre nærmere om erfaringerne fra de nuværende madordninger.

- Vi skal ud og indhente erfaringer fra kommunerne, for vi har en klar intention om, at børn skal have sund mad i institutionerne. Og måske er de individuelle løsninger ikke hensigtsmæssige, siger børne- og undervisningsordfører Annette Vilhelmsen til Ritzau.

Hun kan godt genkende billedet af, at mange forældre kommer i klemme under den nuværende ordning. Annette Wilhelmsen mener, at en madordning bør være obligatorisk, men at økonomien sætter en stopper for det.

- I den bedste af alle verdener, hvis vi ikke skal skelne til økonomien, så ville det være rigtig godt, hvis der både i vuggestuer, børnehaver og skoler var et godt måltid mad til børnene, men der er ikke økonomi til det, siger hun.

- Kommunernes økonomiske situation er så forskellig landet over, så vi må starte en dialog med kommunerne, daginstitutionerne og forældrene og høre, hvad erfaringerne er, og hvad behovet er, forklarer Annette Wilhelmsen.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Valgfri børnemad er dyrere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger