20.02.2012 kl. 09.06

Førtidspension ujævnt fordelt

Store forskelle på kommunernes praksis på tilkendelse af førtidspension, viser analyse fra PensionDanmark

Hvert år sender kommunerne 1.300 af PensionDanmarks medlemmer på førtidspension.

Det tal kan bringes ned til omkring 900, hvis alle kommuner bliver lige så dygtige som de 20 procent bedste, når det drejer sig om at fastholde medlemmerne på arbejdsmarkedet. Det viser en ny analyse fra PensionDanmark.

Ifølge den har især en række udkantskommuner relativt høje tilkendelsesfrekvenser, mens kommunerne i Storkøbenhavn ligger med relative lave tilkendelsesfrekvenser.

- De store forskelle i kommunernes praksis sender personer på førtidspension, som kunne fastholdes på arbejdsmarkedet. Det er ikke kun menneskeligt uacceptabelt. Det giver også store samfundsøkonomiske tab, siger adm. Direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Ifølge analysen har kommuner som Vordingborg, Aarhus og Herning væsentligt flere tilkendelser end forventet, mens for eksempel Frederikssund, Herlev og Gribskov har markant færre end forventet.

Ses der alene på de kommuner, hvor PensionDanmark har flest medlemmer, så tegner København og Aalborg sig for væsentligt færre tilkendelser af førtidspension, end deres køns- og alderssammensætning skulle tilsige.

Modsat har Aarhus og Esbjerg langt flere tilkendelser end forventet, mens Odense ligger som forventet.

Analysen fremhæver, at såfremt de syv kommuner Aarhus, Herning, Esbjerg, Vordingborg, Ringkøbing-Skjern, Bornholm og Randers havde køns- og aldersspecifikke førtidspensions-tilkendelser som gennemsnittet af alle kommuner, ville det hvert år betyde godt 80 færre førtidspensionister blandt PensionDanmarks medlemmer.

- I de forestående forhandlinger om en førtidspensionsreform bør det sikres, at best practice bliver udbredt til alle kommuner, så flest førtidspensioner kan forebygges. Forskellene er simpelthen for store til, at de bare kan fejes til side som tilfældige, siger Torben Möger Pedersen.

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Førtidspension ujævnt fordelt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger