15.02.2012 kl. 08.09

Politikere ud af handicapråd

Hillerøds borgmester opfordrer til en lovændring, så byrådspolitikere ikke længere skal sidde i Handicaprådet

Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) foreslår, at politikere fra byrådet ikke længere skal sidde i kommunens handicapråd.

I et brev til socialminister Karen Hækkerup (S) opfordrer hun til en lovændring, så sammensætningen af handicaprådene kan blive ændret til at bestå enten udelukkende af repræsentanter fra målgruppen, eller også af eksterne medlemmer udpeget af kommunalbestyrelsen.

- Handicaprådet er rådgivende organ, som skal rådgive byrådet. Der kan være et formelt problem i, at de skal rådgive sig selv. I Hillerød synes jeg, vi skal finde en anden måde, hvor handicaprådet føler sig lige så meget taget med på råd, siger Kirsten Jensen ifølge Sjællandske.

Mister kommunal indflydelse

Handicaporganisationerne er ikke glade for borgmesterens ønske.

Torben Jensen, der er formand for Handicaprådet i Hillerød, frygter, at handicaporganisationer mister kommunal indflydelse, hvis byrådspolitikerne fjernes fra rådene.

- Navlestrengen vil blive klippet over, hvis der ikke sidder politikere eller folk fra forvaltningen. Det vil være synd og skam. Vi synes, behovet er meget stort for tæt dialog. Det var det, der gjorde, at man i sin tid lavede lov om det, siger Torben Jensen til avisen.

Han tilføjer, at der er langt endnu, før politikerne tænker handicapforhold ind i alle deres beslutninger.

Siden 1. april 2006 har det ved lov været bestemt, at alle kommuner skal have et handicapråd.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politikere ud af handicapråd Felter med * skal udfyldes
 
Af: Annette Westh
Viceborgmeste i Halsnæs kommune
Den 15.02.2012 kl. 10:27

Godt initiativ Kirsten.

svar på: Politikere ud af handicapråd

Jeg syntes det er et rigtigt godt initiativ, Borgmester Kirsten Jensen har taget, da jeg er helt enig med hende i, at den konstruktion Handicaprådene har i dag er uhensigtsmæssig. Handicaprådene burde være konstrueret på helt samme måde, som det er tilfældet med Ældrerådene – altså uden politiks repræsentation i rådet og dermed uden en indbygget interessekonflikt.
Problemet ved konstruktionen i Handicaprådene opstår, når der skal udarbejdes høringssvar. Her vil der ofte være forskellige og modstridende interessehensyn at tage, alt efter om man er politisk udpeget eller deltager som repræsentant fra en handicapforening. Denne indbyggede interessekonflikt gør, at det er mere end ualmindeligt svært, at få udarbejdet et fælles høringssvar som et enigt Handicap råd kan bakke op om.
Derfor sker der i praksis én ud af to ting. Enten overlader politikerne denne del af arbejdet til foreningsrepræsentanterne alene, eller også fremsendes der slet intet høringsvar. Begge dele der på hver sin måde strider imod intentionerne med oprettelse af Handicaprådene.

Af: Mogens Wiederholt
Spastikerforeningen
Den 15.02.2012 kl. 15:53

Det er vigtigt med politikere i handicaprådene

svar til Annette Westh: Godt initiativ Kirsten.

Handicaprådene er ikke en interesseorganisation, men et dialogforum. Derfor er det helt afgørende, at kommunalpolitikerne er med i rådet.

Jeg er helt på det rene med, at rollen som kommunalpolitiker i handicaprådet er svær. Men den kan læres - og det giver ingen mening med et dialogforum, hvor den ene part i dialogen ikke er til stede, eller lader sig repræsentere ved stedfortrædere i form af embedsmænd.

Hvis det er høringssvarene der giver vanskeligheder - og det kan jeg sagtens forstå, hvis de gør - så vil jeg hellere diskutere om man skal droppe høringsretten. Handicaporganisationerne må i så fald finde andre måder og veje til at afgive egentlige høringer på kommunalpolitiske beslutninger. Det må vi s klare i "eget" regi.

Men det er vigtigt, at rådene bevares som dialogfora, hvor alle de lokale handicappolitiske aktører er til stede. Hvis politikerne tjekker ud, så bliver handicaprådene bare til kommunalt organiserede handicaporganisationer. Og det er der ikke nogen nævneværdig pointe i.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger