14.02.2012 kl. 10.14

S-borgmestre vil bremse NOx-afgift

Jyske S-borgmestre frygter, at regeringens afgift på NOx-partikler vil betyde døden for flere virksomheder
tekst Mads Anker

Flere socialdemokratiske borgmestre beder nu regeringen om at tænke sig om en ekstra gang i forhold til afgiften på de sundhedsskadelige NOx-partikler.

Helst ser borgmestrene, at afgiften droppes, men som minimum bør den udskydes, skriver Politiken.

Afgiften står til at træde i kraft den 1. juli. Den vil ramme energitunge virksomheder, som elværker, sukkerfabrikker og eksempelvis den store cementfabrik Aalborg Portland.

- I bund og grund mener jeg, at man helt skulle droppe den afgift. Men ellers må det være passende at udskyde den to til tre år. Mange virksomheder får det så svært, at de kan blive nødt til at lukke, siger Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S).

Bør ikke være socialdemokratisk politik

Borgmester Lauge Larsen (S) fra Morsø frygter, at afgiften vil koste arbejdspladser.

- Det er skidt. I vores område er der stadig en del industrivirksomheder tilbage. Vi producerer. Så bør det ikke være en socialdemokratisk regerings politik at fjerne produktionsarbejdspladserne, siger han.

- Det er fint nok at lægge pres på virksomhederne, men det er helt sikkert, at man skal sætte sig ned og tænke det ordentligt igennem først. Et halvt år er al for kort tid. Det burde være to til tre år, siger Lauge Larsen.

Kort tid til implementering

NOX-afgiften er en del af regeringens finanslov for 2012 og blev vedtaget med støtte fra Enhedslisten. Håbet er, at den vil indbringe 600 millioner kroner om året.

Afgiften var egentlig planlagt til at træde i kraft ved 1. januar, men regeringen valgte at udskyde den til 1. juli af hensyn til virksomhederne.

- Herfra den virkelige verden kan jeg sige, at et halvt år til implementering er meget, meget kort tid, siger Favrskovs borgmester, Nils Borring (S).

Fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne Ane Halsboe-Larsen afviser partifællernes kritik. Hun mener, at den kommende energiaftale samlet set bliver til virksomhedernes fordel.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: S-borgmestre vil bremse NOx-afgift Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger