09.02.2012 kl. 09.41

Ældrekommission vil have madduft

Ældrekommissionen ønsker madduft i plejehjemmene, og ældre der hjælper til med madlavningen. Men forslaget kaldes for "sød romantik"

Det bliver formentlig ikke foreløbig, at man rundt omkring i de danske plejehjem kan nyde duften af stegt flæsk med persillesovs. Og kartoflerne, der bliver serveret, kommer heller ikke til at være skrællet af de ældre beboere selv. Det er ellers blandt de ideer, Ældrekommissionen i dag fremlægger efter et års arbejde.

Socialudvalgsformand i Kommunernes Landsforening Anny Winther (V) er nemlig skeptisk.

Der er ifølge hende flere ting, der vanskeliggør realiseringen af Ældrekommissionens forslag.

- En væsentlig del af dem, der i dag er på plejehjem, er så svage, at de ikke vil kunne deltage i madlavningen ud over at skrælle et æble eller en kartoffel. Den gamle FOA-forestilling om, at der skal dufte af mad en hel formiddag eksisterer jo ikke mere, for vi skal alle have udsugningsanlæg. Madosen må ikke komme rundt i et hus. Det er sød romantik, udtaler hun til Politiken.

FOA formand Dennis Kristensen medgiver også, at nutidens storkøkkendrift ikke passer ind i Ældrekommissionens forslag. Så skal kommissionens forslag blive til noget, skal der tænkes anderledes og mere fleksibelt.

- Samfundet har høstet mange økonomiske gevinster ved at omlægge mad til ældre til storkøkkener, men vi kommer til at give køb på stordriftstankegangen og i stedet tænke i fleksible løsninger, hvor de ældre igen kan være mere med, siger han til Politiken.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ældrekommission vil have madduft Felter med * skal udfyldes
 
Af: Gitte Andersen
PAU studerende
Den 13.02.2012 kl. 11:53

Værdigheden tilbage på plejecentrene

svar på: Ældrekommission vil have madduft

Jeg skriver projekt i samfundsfag om et værdigt otium på plejehjem/centre. Ældrekommissionen har ganske ret i, at der skal laves middagsmad på hjemmene, de af de gamle der kan deltage skal ha muligheden, de får en følelse af at gøre gavn og får højnet selvværet. Duften af mad vækker minder. De skal være medbestemmende om menuen. de skal have de retter de kender og som de kan lide. Maden skal prioriteres på lige fod med genoptræning. Ja, frivillige og familierne og lokalsamfundet skal drages mere ind over. Det kunne være hjælp i processen omkring køkkenet og i høj grad i samarbejde med medarbejderne når vi taler socialisering og aktiviteter. Gitte

Af: Grethe Haugaard
Den 11.02.2012 kl. 08:37

Madduft til ældre

svar på: Ældrekommission vil have madduft

Jeg er ansat som hjælper i et ældrecenter bestående af 5 huse med 10 beboere i hvert hus, hvor der er køkken og fællesrum for hvert hus. Centret er ret nyt (7 år i går) og vi fejrede blandt andet jubilæet med hjemmebag. Der dufter altid af god hjemmelavet mad om eftermiddagen/aftenen til stor glæde for beboerne. Det er derfor nødvendigt at nuancere diskussionen noget mere, vi får i hvert fald ikke færdig mad fra et anonymt fælleskøkken. Vore beboere er endog ofte medbestemmende i madplanen, hvilket fungerer til alles tilfredshed.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger