01.02.2012 kl. 06.00

Dropper SKAT og inddriver selv

Et stigende antal kommuner undlader at sende restancer til SKAT. I stedet forsøger de selv at inddrive gælden
tekst Rudi Holm

- Vi vil hellere aftale med en mand, at han betaler os 100 kroner om måneden, end at vi sender ham over til SKAT, som vi ikke får nogen penge fra.

Sådan lyder det fra Allerøds borgmester Erik Lund (K), der er stærkt kritisk over for SKATs mangelfulde inddrivelsesindsats. I fjor nåede gælden til kommunerne endnu en gang op i rekordhøjde – 8,8 milliarder kroner.

Flere og flere kommuner har nu taget konsekvensen og dropper at sende restancer til SKAT. I stedet forsøger kommunerne i stigende grad at lave frivillige aftaler med skyldnerne.

En række kommuner er endda ifølge Erik Lund begyndt at kalde restancer retur fra SKAT, så de selv kan indgå aftaler med skyldnerne.

- I Allerød holder vi langt de fleste restancer hjemme i kommunen. Det ved jeg også, at andre nordsjællandske kommuner gør. Vi oplever nemlig, at SKAT meget ofte opgiver på forhånd – også selv om det for eksempel handler om unge mennesker, som måske kan betale om 10 år, siger Erik Lund

Fortid i SKAT

Den nuværende Allerød-borgmester har en fortid som inkassochef i forskellige kommuner, og han var også i en periode inddrivelseschef i SKAT, da opgaven flyttede fra kommunerne i 2005.

Han er stærkt fortørnet over, at gælden til det offentlige har fået lov til at stige næsten lodret. I 2011 skyldte danske borgere og virksomheder næsten 73 milliarder kroner. I 2006 var tallet 18 milliarder kroner.

– Det er nødvendigt, at sandheden om SKATs katastrofale inddrivelse nu kommer frem. Såvel den nuværende skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) som tre tidligere skatteministre er blevet trukket godt og grundigt rundt i manegen af topembedsmænd i SKAT. Der er blevet manipuleret groft med forskellige tal, siger Erik Lund.

Han fortæller, at han som inddrivelseschef i SKAT oplevede, at de måltal, man arbejdede ud fra, ikke handlede om at kræve penge op.

– De gik på, at man flyttede penge rundt på nogle konti og undersøgte restancerne – om de nu var rigtige. Der blev brugt oceaner af ressourcer på at komme med alle mulige bortforklaringer om, hvorfor restancerne var så høje i stedet for at kræve penge op, fortæller Erik Lund.

Mangler 20 millioner

I dag må Allerød-borgmesteren konstatere, at hans kommune har restancer liggende hos SKAT for mellem 20 og 40 millioner kroner.

– Det er mange penge, vi har mistet på det her. Der kunne bygges rigtigt meget i vores kommuner for 20 millioner kroner, siger Erik Lund.

Han lægger ikke skjul på, at han meget gerne vil have et møde med skatteminister Thor Möger Pedersen for at få ham overbevist om fornuften i at rulle inddrivelsen tilbage til kommunerne.

– S, SF og R var jo imod løsningen i sin tid. Nu har de en enestående mulighed for at rette op på fejltagelsen. Hellere rulle den tilbage nu, for det bliver kun værre og værre. Det kommer ikke til at fungere i staten. I kommunerne var det en kerneopgave, hvor man følte respekt om den. I staten er det kun en biopgave, fastslår Erik Lund.

Læs mere i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 3, der udkommer i denne uge.

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dropper SKAT og inddriver selv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger