22.09.2011 kl. 09.56

Færre teenagere, færre udgifter

Kommunernes udgifter til udsatte børn og unge vil falde på grund af demografiske forandringer

Hjælp og støtte til socialt udsatte børn og unge er en stor post på de kommunale budgetter, men i de kommende to årtier vil udgifterne skrumpe ind.

En analyse fra AKF viser, at alderssammensætningen blandt de 0 til 21-årige vil ændre sig på en sådan måde, at der vil blive færre teenagere og dermed brug for mindre hjælp til udsatte unge.

- Vores beregninger viser, at udgifterne til udsatte børn og unge afhænger meget af børnenes alder. Derfor betyder relativt flere småbørn og færre teenagere, at presset på udgifter til udsatte børn og unge falder, forklarer programchef Kurt Houlberg fra AKF.

Otte procent lavere

Analysen, der blandt andet er baseret på udgiftsdata fra Københavns Kommune, viser, at indsatsen over for de 13-17-årige er væsentligt dyrere end for de helt små børn.

I takt med det dalende fødselstal er der blevet færre førskolebørn men relativt flere teenagere, og derfor er kommunernes udgifter til udsatte børn steget markant i de seneste ti år. Men efterhånden som de mindste vokser og fødselstallet stiger igen, vil billedet forandre sig.

Ifølge AKF's analyse vil udgiftsbehovet til udsatte børn og unge være otte procent lavere i 2030 i forhold til 2010.

- Kommunerne kan jo stadig prioritere politisk og vælge at bruge flere eller færre penge på deres indsats over for udsatte børn og unge. Men hvis kommunerne fortsætter med den udgiftspolitik, de har på området i dag, viser vores analyser altså, at udgifterne vil falde - alene på grund af den ændrede alderssammensætning, siger Kurt Houlberg.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Færre teenagere, færre udgifter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger