13.09.2011 kl. 08.56

Kommuner ansætter indvandrere

Andelen af nydanske ansatte i kommunerne er fordoblet på blot fem år. Nu afspejler den arbejdsstyrken

5,2 procent af medarbejderne i kommunerne er indvandrere eller efterkommere af indvandrere. 

Dermed har kommunerne nået deres eget mål om at afspejle den samlede arbejdsstyrke. Traditionelt har nydanskere været underrepræsenteret i den offentlige sektor, men på blot fem år har kommunerne næsten fordoblet andelen fra 2,9 procent i 2005 til 5,2 procent i 2010.

Tallene kommer fra en opgørelse foretaget af Momentum på baggrund af tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor og Danmarks Statistik.

Målrettet arbejde

I KL glæder formanden for løn- og personaleudvalget, Michael Ziegler (K), sig over udviklingen, der blev startet med en målsætning udstukket i 2000.

- Kommunerne har arbejdet meget målrettet på det område i flere år med konstante stigninger i andelen. Det er derfor rart at nå den milepæl, at kommunernes medarbejderstab nu afspejler arbejdsstyrken, siger han til Momentum.

- Samtidig er det også utrolig vigtigt, at vi fortsætter arbejdet, da vi allerede om få år vil stå i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft, og det vil være nødvendigt at kunne rekruttere bredt.

Op i hierakiet

Lektor Anders Ejrnæs, der forsker i integration af indvandrere på arbejdsmarkedet ved Roskilde Universitet, glæder sig over udviklingen, som han forventer, vil smitte af på integrationen i andre dele af samfundet.

Han mener, at kommunerne nu bør fokusere på at rykke indvandrerne og deres efterkommere op i hierarkiet. I dag er de overrepræsenteret i lavlønnede stillinger, eksempelvis sosu’er og rengøringsassistenter.

- Skal det batte for alvor i et integrationsperspektiv, er det vigtigt, at de kommer ud på arbejdspladser, hvor man snakker med etniske danskere, og der har rengøringsarbejdet ikke det store integrationspotentiale, siger lektoren.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner ansætter indvandrere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger