12.09.2011 kl. 06.50

Lånte 711 kr. ekstra pr. borger

Sidste år øgede kommunerne den langfristede gæld med fem procent for at få sat gang i byggeri og renoveringer

Fra 2010 til 2011 øgede kommunerne i gennemsnit den langfristede gæld med fem procent. Det er dobbelt så meget som de foregående år og svarer til, at en kommune lånte 711 kroner ekstra for hver eneste borger.

Det fremgår af tal fra Indenrigsministeriet, som Ugebrevet A4 har analyseret. Gældsætningen skyldes, at Indenrigsministeriet har givet kommunerne lov til at låne ekstra til byggeri og renoveringer.

- Det er fint, at kommunerne har en fleksibilitet, men vi er nødt til at holde øje med, at kommunerne ikke bliver ved med at gældsætte sig, mener Venstres kommunalordfører Rasmus Jarlov.

Gevinsten ved at låne nu er, at kommunerne kan lave lokale vækstpakker ved at sætte gang i byggeriet. Det mener formanden i Økonomidirektørforeningen, Flemming Storgaard. Han advarer samtidig imod, at kommunerne sætter sig for hårdt.

- Risikoen er, at nogle kommuner får en meget mærkbar rentebyrde i fremtiden. Skattekronerne vil så gå til at betale renter i stedet for på offentlig service, siger souschef i Det Kommunale og Regionale Evalueringsråd,  Peter Holdt-Olesen, til Ugebrevet A4.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lånte 711 kr. ekstra pr. borger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger