12.09.2011 kl. 10.21

Advarer mod at låne for meget

Kommuner får lov til at låne millioner for at styrke væksten. Men pas på, lyder det fra flere sider

Gælden vokser i de danske kommuner, som for manges vedkommende låner store millionbeløb til renovering og byggeri af skoler, ældrecentre og daginstitutioner. På et enkelt år har 28 kommuner øget den langfristede gæld med mere end 10 procent, viser en opgørelse fra Ugebrevet A4.

Lånene bliver optaget med regeringens velsignelse. Målet er at sætte gang i væksten, og kommer der en rød regering efter valget, vil den også lade kommunerne låne sig ud af krisen.

Men flere sider lyder den nu formaninger til kommunerne. De skal passe på med at gældsætte sig alt for voldsomt, siger blandt andre Flemming Storgaard, formand for Økonomidirektørforeningen.

Må spare for at betale

- Det vigtigste er, at man låner til det, som kommunen har behov for, fastslår han over for A4.

- Nogle kommuner trænger først og fremmest til en bedre infrastruktur, men det kan man ikke låne til i år. Til gengæld må man låne til at istandsætte og bygge skoler og børnehaver. Men det er skidt at bygge en børnehave, hvis man har brug for en vej.

- Problemet er, at hvis man låner til børnehaven, bliver man nødt til at spare på andre områder for at betale afdrag. Lån kan blive dyre at tage, for pengene skal betales tilbage igen, siger Flemming Storgaard.

Stor rentebyrde

Eksperter fra KREVI og AKF slutter sig til det formanende kor.

- Lån skal betales tilbage igen, og nogle kommuner har dårlige forudsætninger for at betale afdrag. Hvis en kommune i dag har en dårlig balance i økonomien, skal kommunalbestyrelsen tænke sig om en ekstra gang, inden man kaster sig ud i nye investeringer, lyder rådet fra Kurt Houlberg, programchef i AKF.

Souschef Peter Holdt-Olesen fra KREVI frygter, at gælden på længere sigt vil gå ud over kommunernes serviceniveau.

- Risikoen er, at nogle kommuner får en meget mærkbar rentebyrde i fremtiden. Det er fint, at kommunerne har gæld i mursten. Men man skal ikke sætte sig så hårdt, at man ikke kan betale pengene tilbage. Skattekronerne skal så bruges til at betale renter i stedet for på offentlig service, siger han.

Sidste år lånte kommunerne i gennemsnit 711 kroner pr. borger, viser tal fra Indenrigsministeriet. Det er dobbelt så meget som året forinden.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Advarer mod at låne for meget Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger