27.10.2011 kl. 07.55

Frikommunelov skydes et halvt år

Loven kan først træde i kraft 1. juli, og det skaber usikkerhed blandt de ni frikommuner

Der kom en valgkamp i vejen for frikommunerne.

Derfor må nogle af frikommuneforsøgene vente et halvt år, til loven om frikommuner træder i kraft. Det forventes at ske den 1. juli 2012.

De ni frikommuner modtog i går et brev fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) med beskeden om, at ansøgningsfristen til anden runde for at søge om dispensation fra statslige regler og krav er rykket fra 1. november til 1. december.

Opfordrer til kreativitet

Frikommuneloven skulle efter den oprindelige plan være vedtaget før forsøgets start 1. januar 2012. Men det bliver ikke til noget på grund af valgkampen i september.

Derfor vil frikommuneforsøget i første omgang kun bestå af forsøg, der kan godkendes administrativt. De forsøg, der kræver, at frikommuneloven er vedtaget, kan først gå i gang til juli næste år.

Margrethe Vestager opfordrer frikommunerne til at bruge den ekstra måneds frist til at være så kreative og ambitiøse som muligt.

- Vi skal modernisere hele den offentlige sektor, og vi skal gøre det med tillid til medarbejderne og til deres faglighed. Frikommuneforsøget er en vigtig brik i den plan, fortæller hun.

- Her får kommunerne chancen for at vise, hvad de kan, når de bliver fri for unødvendige regler og dokumentationskrav. Jeg håber, frikommunerne kan inspirere til at finde nye løsninger på de udfordringer, vi står med, siger Margrethe Vestager.

Ny deadline uden betydning

At frikommunerne får en måned ekstra til at indsende forsøg får imidlertid ingen betydning. Frikommunerne er nemlig noget usikre på, hvilke typer forsøg regeringen overhovedet vil tage med i den lovede frikommunelov.

- Vi har ikke planer om at indsende flere forsøg, før vi ved hvilke typer forsøg den nye regering vil have med i loven, forklarer frikommunekontaktperson i Gladsaxe Kommune, Troels Haudrum Larsen til Danske Kommuner.

Borgmester Knud Kristensen (K) fra frikommunen Vesthimmerland er også utilfreds med den lange ventetid:

– Vi har brugt så meget energi og ressourcer, både i embedsapparatet og på politisk plan, på at udarbejde ansøgninger og holde tidsplanen. Så det er meget ærgerligt og ikke ordentligt, hvis man i den nye regering bare sætter det på pause, siger han.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Frikommunelov skydes et halvt år Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger