24.11.2011 kl. 07.14

Ofte fejl i sager om hjemtagelse

Det kniber med at følge lovgivningen for flere kommuner, viser undersøgelse fra Ankestyrelsen
tekst Mads Anker

Otte ud af ti sager er problematiske, når kommuner beslutter at flytte eller hjemsende anbragte børn og unge, viser en undersøgelse fra Ankestyrelsen.

Undersøgelsen påpeger, at 83 procent af de undersøgte sager ikke er i overensstemmelse med lovgivningen, skriver Politiken.

Det vækker stærk bekymring hos socialminister Karen Hækkerup (S), der i dag, torsdag, skal drøfte sagen med formand for KL Jan Trøjborg (S).

- Det er så trist. Undersøgelsen viser, at der stort set ikke er nogen sager, hvor loven bliver overholdt, siger socialministeren.

Ualmindelig kritisabelt

Ankestyrelsens rapport handler om børn og unge i mellem 12-17 år. Den bygger på dokumenterede oplysninger i 81 sager og derudover en mere grundig analyse af 26 udvalgte sager, som styrelsens børnesagkyndige konsulenter har analyseret.

Især slår undersøgelsen ned på lovreglen om, at der altid skal ske en børnesamtale, ikke overholdes. I 65 procent af afgørelserne har der nemlig slet ikke fundet en børnesamtale sted.

Derudover når Ankestyrelsen i 26 sager frem til, at flytningen af den enkelte unge i lidt over halvdelen af de udvalgte sager ikke var hensigtsmæssig i forhold til den unges behov.

- Det er for mig at se ualmindelig kritisabelt, at der ikke er fagligt belæg for at hjemtage de her 12-17-årige i 50 pct. af de sager, hvor de har dykket ned i det, fortæller Karen Hækkerup.

Ifølge Ankestyrelsens seneste statistik var der i fjor 12.565 anbragte børn og unge i Danmark, hvoraf aldersgruppen 12-17 år udgør 65 pct.

Det er ikke godt nok

Jan Trøjborg mener, at konklusionen om, at lovgivningen ikke overholdes i 83 procent af sagerne giver et absurd billede af virkeligheden.

Han hæfter sig over for Politiken ved, at Ankestyrelsen ikke selv har fundet anledning til at tage sagen op i de behandlede sager. Han mener derfor, at der i mange af sagerne er tale om procedurefejl. Men han er ikke tilfreds med det samlede billede.

- Det kan ikke nytte noget, at formkravene, uanset hvor formalistiske de synes at være, ikke bliver opfyldt. Og jeg erkender blankt, at det ikke er godt nok, siger han til Politiken.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ofte fejl i sager om hjemtagelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger