11.11.2011 kl. 10.05

Ja til udbud, nej til bureaukrati

Offentlige udbud kan skabe fornyelse, men der er brug for mindre bureaukrati, mener KL

Kommunerne har ikke pligt til at konkurrenceudsætte 31,5 procent af sine opgaver. Det var blot en målsætning, som VK-regeringen opsatte. Det understreger KL-formand Jan Trøjborg (S) efter flere dages diskussion om kommunale udbud.

Enhedslisten vil fjerne kommunernes pligt til at udlicitere, men sådan en pligt findes ikke, påpeger Trøjborg.

- Ganske vist fik den tidligere regering indført en hjemmel til at pålægge kommunerne at udbyde bestemte opgaver. Men KL og regeringen nåede ikke at afslutte forhandlingerne om en ny aftale om konkurrenceudsættelse, forklarer han.

Regler er for komplicerede

KL-formanden fastslår samtidig, at de fleste kommuner bruger udbuddene som en metode til at skabe fornyelse og effektivisering. Det støtter KL, men Jan Trøjborg udtrykker også frustration over mængden af bureaukrati og juristeri, der følger med de offentlige udbud.

- Det fremgår af den seneste konkurrenceredegørelse, at der har været en foruroligende stigning i antallet af klagesager. Det afspejler både, at EU’s udbudsregler er for komplicerede, og at det er for nemt at klage, siger han.

- Frygten for klagesager fylder alt for meget, og det er dræbende for samarbejdet. Regeringen bør derfor både se på klagesystemet og arbejde for en ændring af EU-reglerne, lyder det fra Jan Trøjborg.

KL opfordrer også regeringen til at se på de særlige udbudsregler på ældreområdet, som blev indført i forbindelse med fritvalgsreglerne. De står i vejen for en effektiv konkurrence, mener KL.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ja til udbud, nej til bureaukrati Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger