08.11.2011 kl. 07.42

Vil fritage kommuner for udbud

Enhedslisten vil under finanslovsforhandlingerne forlange, at kommuner slipper for at sende velfærdsopgaver i udbud

Det skal være slut med, at kommunerne skal underlægges målsætninger og krav om udbud af offentlige velfærdsopgaver.

Det mener Enhedslisten, der ifølge partiets gruppeformand Per Clausen vil gøre det til et centralt krav i forbindelse med forhandlinger om næste års finanslov.

- Selve tanken om at tvinge kommunerne til at udlicitere noget, de ikke har lyst til, er grotesk, for de har jo i forvejen en helt egen interesse i at gøre det bedst og billigst, og vi ser derfor heller ingen pointe i, at man skal jagte et mål for mere udlicitering samlet set, siger Per Clausen til Information.

Aftale om nyt mål

De seneste ti år har den borgerlige regering i samarbejde med KL haft en målrettet strategi om at lade private aktører byde ind på alt fra ældrepleje til infrastrukturprojekter.

I foråret blev den daværende regering og KL enige om at leve op til et mål på 31,5 procent, og udgangspunktet var desuden at gå fra målsætninger til regulære krav.

SF tøver

SF’s finansordfører Jonas Dahl er ikke afvisende over for Enhedslistens krav. Han siger, at SF som udgangspunkt mener, at kommunerne skal have mulighed for udlicitering, hvis de finder det fornuftigt.

- Men det er klart, at den tidligere regering har indgået en kommuneaftale, som ligger til grund for det finanslovsudspil, vi har, så derfor er det ikke noget, man ændrer fra den ene dag til den anden, siger han til avisen.

Pragmatisk

KL’s formand Jan Trøjborg (S) siger i en kommentar, at han er pragmatisk indstillet, så længe man holder sig til målsætninger og ikke til konkrete krav.

- Vi har fastholdt, at vi ikke ville lave målsætningerne om til regulære krav om udbud, men kan også godt sige, at konkurrenceudsættelsen nok har haft nogle gavnlige effekter i forhold til produktiviteten visse steder, siger Jan Trøjborg til Information.

Han understreger, at KL under forhandlinger med den tidligere regering har sikret, at der ikke har været tale om mål for rene udliciteringer, men for udbud af opgaver, som kommunerne selv kunne byde ind på.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vil fritage kommuner for udbud Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger