31.10.2011 kl. 14.24

KL: Låneregler skal gøres mere fleksible

Der er behov for kommunale investeringer, men lånereglerne til finansieringen skal være smidigere 
tekst Mads Anker

Regeringen vil kickstarte økonomien. Det skal blandt andet ske ved flere offentlige anlægsinvesteringer.

Udspillet glæder KL’s formand Jan Trøjborg (S), der ser store anlægsbehov i kommunerne.

- Vi er helt klar til at kickstarte dansk økonomi i kommunerne. Det fremgår dog ikke, om regeringen lægger nye penge i kickstarten, eller om det er de penge, vi allerede har afsat til byggerier i 2012, siger Jan Trøjborg.

Vanskeligt at planlægge

KL-formanden påpeger samtidig, at det er nødvendigt at gøre lånereglerne mere fleksible.

- Det er afgørende, at regeringen stopper de rigide låneregler, der gør det vanskeligt at planlægge, hvilket er nødvendigt ved store byggerier. Man bør også imødekomme de kommuner, der kom i klemme ved den sidste låneuddeling, siger han.

- Med smidigere regler vil kommunerne have langt bedre mulighed for at få alvor sætte gang i byggeri af veje, skoler og børnehaver, forklarer Jan Trøjborg.

Skaber stor usikkerhed

I dag kan kommunerne kun lånefinansiere investeringer i et begrænset omfang.

Der er kun såkaldt automatisk låneadgang til enkelte specifikke investeringer som for eksempel opførelse af kommunale ældreboliger og visse energibesparende foranstaltninger i eksisterende byggeri.

Derudover kan økonomi- og indenrigsministeren dispensere for lånereglerne i konkrete sager. Det betyder dog, at kommunerne skal skrive ansøgninger, som embedsmændene i Økonomi- og Indenrigsministeriet derefter behandler og besvarer.

- Derfor ved kommunerne typisk først længe efter, at deres budgetforhandlinger for det kommende år er startet, om de kan lånefinansiere investeringer. Det skaber stor usikkerhed, siger Jan Trøjborg.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL: Låneregler skal gøres mere fleksible Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger