Foto: Lars Horn/Baghuset
Foto: Lars Horn/Baghuset
24.03.2011 kl. 14.03

Live fra topmødet

Danskekommuner.dk dækker debatten på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg direkte

16.25: Jan Trøjborg slutter med at takke KL's afgående administrerende direktør Peter Gorm Hansen for 27 års utrættelig indsats for kommunestyret. Forsamlingen rejste sig og klappede, mens Peter Gorm fik overrakt blomster og fik knus af ordstyrer Jane Findahl.

16.20: Formand Jan Trøjborg samler op på debatten. Han anerkender kritikken af, at punkterne integration og miljø ikke er nævnt i beretningen, men understreger at det, at et emne ikke er nævnt, ikke er ensbetydende med, at KL ikke har arbejdet med områderne.

Trøjborg fremhævede, at der også er arbejdet med miljø og vandplaner i KL-regi.

Om kritikken af KL siger Trøjborg: "Det er ikke svært at splitte, men det er svært at stå sammen. Men når vi står sammen, har vi indflydelse. Man kan melde sig ud, men det vil være skidt.

- Vi er en organisation, der spænder over alle partier og kommuner med vidt forskellige vilkår. Det er en udfordring.

16.08: Rådmand i Aarhus Laura Hay (V): - Planloven er blevet for langsommelig, teknokratisk og dyr. Nogle gange høres borgerne fem gange i samme sag.

16.04: Daniel Nybo Andersen (R) fra Aalborg mener, at når der er 21, der gerne vil være frikommuner, så lad dem dog få den frihed.

16.00: Borgmester Thomas Banke (V) fra Fredericia starter med at ønske Jan Trøjborg tillykke med et års jubilæet som KL formand.

 - Af alle de socialdemokrater, der er i landet, er du ikke en af de værste, sagde han.

Han fremhæver, at nulvækst er kommet for at blive.

- Det er en del af alle partiers programmer undtagen Enhedslistens. Det lyder som om, en ny regering vil løse alle problemer. Men det gør den ikke. Den eneste løsning er at gå nye veje og finde gode løsninger, der ikke er dyrere. Vi havde ikke vundet KL's innovationspris for projektet 'Længst muligt i eget liv', hvis vi ikke var tvunget til at nytænke, siger Thomas Banke.

15.49: Signe Goldmann (SF) fra København: - Jeg håber, at det er en forglemmelse, at miljøet ikke var nævnt i beretningen. Hvorfor må København ikke indføre bompenge ligesom andre europæiske storbyer?

15.43: Borgerrepræsentationsmedlem Neil Stenbæk Bloem fra København: - Jeg ved ikke, hvem beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) tjente, da hun som et lyn fra en klar himmel ændrede refusionsreglerne uden hensyn til, at 98 kommuner havde lagt budgetterne. Det betød i København, at vi skulle spare 90 millioner kroner. Det kan kun tolkes som magtarrogance og mangel på respekt for det kommunale selvstyre. Kommunerne skal i år finde endnu flere besparelser på beskæftigelsesområdet. Men hvor er muligheden for uddannelse og beskæftigelse?

15.32: Lise Hækkerup (S) fra Frederiksberg borgerrepræsentation kritiserede, at der i KL-formandens beretning overhovedet ikke blev nævnt et ord om integration.

- Og i præsentationen optrådte der ikke én person med anden etnisk baggrund. Jeg mener, vi skal medtænke etnicitet i alle kommunale forhold. Ellers skaber vi et proletariat, som ingen kan være tjent med. Det er realiteten.

15.27: Ninna Thomsen (SF) borgmester i Københavns Kommune for sundhed- og omsorg kritiserede KL for at leve en anonym tilværelse.

- Dagsordenen er blottet for nye visioner. Jeg håber, betyrelsen vil komme med noget nyt og mere visionært næste år.

15.20: Borgmester I Ishøj Kommune Ole Bjørstorp (S) mener, at kravet om, at tilbud på sundhedsområdet skal være aktivitetsbestemte, er ude af trit med virkeligheden i kommunerne. Det skaber øget ulighed. Bjørstorp mener, at KL bør kigge på ankesystemet. Han fortæller om et godt tilbud til handicappede, som brugerne var glade for. Men en bruger klagede, for han synes det skulle være fem dage om ugen. Begrundelsen var, at det var hans eneste mulighed for dating. Det fik han medhold i af ankestyrelsen.

- Men det er vel ikke en kommunal opgave, siger Ole Bjørstorp.

15.12: Thomas Krog, Brønderslev (SF): - Jeg vil gerne stoppe op ved de mennesker, hvis liv der bliver vendt på hovedet. De fleste med et handicap, der rammes, tør ikke stå frem og fortælle om deres erfaringer og kritik af kommunen af frygt for konsekvenserne.

Han har et eksempel med en ung, aktiv handicappet, der har fået at vide af kommunen, at han skal være hjemme klokken 22. Det forhindrer at være sammen med venner og for eksempel se Champions League.

- Vi må ikke glemme de mennesker, der er dybt afhængige af vores hjælp, siger Thomas Krog.

15.04: Rådmand Jacob Bundsgaard Johansen (S) fra Aarhus mener, at målsætningen om, at 95 procent af de unge får en ungdomsuddannelse, er den vigtigste, vi har i vores land lige nu. Det er dét, vi skal leve af i fremtiden. Og skal vi ikke klinke skårerne omkring folkeskolen? Den skal ikke være en kampplads for folketingspolitikere, siger han.

15.00: Byrådsmedlem Jørn Lehmann Petersen (S) fra Sønderborg glæder sig over, at Sønderborg bliver europæisk kulturhovedstad i 2017.

14.55: Trine Nebel Schou (R) fra Lyngby-Taarbæk Kommune takker for den fine omtale i pressen af deres skoler. - Men den er ikke særlig operationel, med mindre den bliver vidensdelt.

- Hermed er invitationen til at kontakte os givet videre, siger hun.  

14.52: Morsø Kommunes borgmester Lauge Larsen (S) udtrykker bekymring for det nye vandrammedirektiv, der kan gå hårdt ud over en kommune som Morsø med landbrug fiskeri og muslingeopdræt.

14.48: - Regerings lyst til at botanisere i kommunernes opgaver er uendelig. Der må være en kant, siger Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde (S).

14.45: Københavns overborgmester Frank Jensen (S) mener, at vi er havnet i en vækstkrise, men at vi må bevare det gode humør.

- Vi skal styrke samarbejdet mellem det offentlige og private, siger han. Derudover fremhæver han, at Københavns lærere kun bruger halvdelen af tiden på undervisning. Det kan vi gøre bedre, siger han.

14.40: Borgmester Nicolai Wammen (S) fra Aarhus advarer mod nulvækst: - Nulvækst betyder dårligere pleje af ældre, undervisning af børn med mere. Vi er klar til at tage ansvar, men regeringen må også i arbejdstøjet.

14.35: Anker Boye (S), borgmester i Odense, er den første debattør på scenen. -Krisebevidstheden er stor, og der arbejdes hårdt med budgetter. Jeg advarer mod flere regler.

14.25: KL-formand Jan Trøjborg (S) kommenterer Haarders tale. Blandt andet, at Haarder er blevet meget glad for Sverige. - De har også en god vækst. Det kunne vi også godt bruge, siger han (Der er latter i salen).

Trøjborg kommenterer også ministerens ønske om flere private operatører i kommunerne. Trøjborg mener, der er basis for mere samarbejde mellem private virksomheder og kommunerne. Han mener dog, at der er brug for kvalitetsløft hos de private firmaer, før man seriøst kan overveje at bruge private operatører i højere grad.

14.22: - Tak til kommunerne og KL. Tak for krisebevistheden, slutter Bertel Haarder (V).

14.20: Der er grund til at se alvorligt på det specialiserede socialområde, mener indenrigsministeren. Han peger for anden gang på Sverige som et godt eksempel til inspiration. De 25% færre udgifter på ungeområdet på grund af den måde, som man bruger familiepleje. - Vores anbringelsestider er længere, siger Bertel Haarder.

14.15: Der foregår masser af nytænkning inden for sundhedsområdet, mener Haarder. Han fremhæver blandt andet Fredericia som et sted, hvor der er tænkt nyt med hensyn til, at ældre borgere kan blive længere i eget hjem. Det er der både økonomi og livskvalitet i.

14:10: Haarder siger, der er god grund til at se på sygefraværet i kommunerne, og nævner Hvidovre Kommune som et godt eksempel.

14.00: Indenrigsminister Bertel Haarder (V) åbner og overbringer hilsen fra regeringen. Han takker for ris og ros i KL-formand Jan Trøjborgs beretning.

- Vi skal også nok tage vores egen medicin. Staten skal spare 50 milliarder kroner. Lad os sammen komme slankere og stærkere ud af krisen. Det kræver nytænkning, siger Haarder.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Live fra topmødet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger