02.05.2011 kl. 11.05

Grønne kommuner bremses af EU

Kommuner kan ikke vælge frit blandt de mest miljørigtige produkter, når de køber ind
tekst Rudi Holm

Stive EU-regler bremser danske kommuner i at købe de mest miljørigtige produkter eller benytte sig af de mest miljøvenlige leverandører, når de sender opgaver i udbud. Reglerne bør laves om, mener de syv kommuner i det såkaldte Green Cities-samarbejde.

Formanden for Green Cities, Albertslunds plan- og miljøudvalgsformand Leif Pedersen (SF), opfordrer således EU til at gøre det lovligt for kommuner at vælge en leverandør, der kan tilbyde et miljømærket produkt, eller som har miljøcertificeret sin virksomhed, når EU om kort tid skal modernisere sin politik for offentlige indkøb.

I dag må kommunerne hverken lægge særlig vægt på miljømærkede produkter eller miljøcertificeret produktion, når de vælger leverandører.

- EU har både lavet miljømærket ”Blomsten” og miljøstyringssystemet ”EMAS”, der stiller høje miljøkrav til henholdsvis produkter og til, hvordan en virksomhed skal arbejde med at reducere miljøpåvirkningerne fra produktionen, fortæller Leif Pedersen.

- Men paradoksalt nok må vi ikke favorisere de virksomheder, der har indført ”EMAS” eller miljømærket deres produkter med ”Blomsten”, når vi køber ind. Det hænger slet ikke sammen, siger han.

Tidskrævende opgave

Kommuner kan i dag opstille miljømæssige tekniske specifikationer i deres udbudsmateriale, men det er en tidskrævende og vanskelig opgave at finde frem til, hvad markedet kan levere af miljøvenlige produkter, og om der er et vist udsnit af markedet, der kan leve op til de tekniske specifikationer.

Det betyder ifølge Green Cities, at mange kommuner til sidst undlader at stille miljøkrav med et lavere miljøbeskyttelsesniveau til følge.

Kolding Kommune måtte således opgive at stille miljøkrav til smøremidlerne i forbindelse med et udbud af vedligeholdelsen af kommunens bilpark.

- Det var oplagt at stille krav til smøremidlers indhold af fornybare råvarer, da smøreolier som oftest er fremstillet på fossile råvarer og derfor kan udgøre et væsentligt miljøproblem, siger miljøbiolog Bente Møller Jessen fra Kolding Kommune.

- Men i så fald skulle vi sikre os, at et vist udsnit af markedet kan leve op til kravet. Dette kræver, at vi gennemfører en markedsanalyse, der omfatter en analyse af, hvilke aktører der er på markedet, og hvad de kan præstere miljømæssigt. En sådan markedsanalyse kan være så omfattende og tidskrævende, at man undlader at stille det oplagte krav.

- Dermed slækkes miljøbeskyttelsesniveauet desværre, konstaterer hun.

Grønbog

Det er EU’s udbudsdirektiv, der forhindrer kommunerne i at vælge miljømærkede produkter eller miljøstyrede virksomheder, da dette ifølge udbudsdirektivet er konkurrenceforvridende.

Men dette er forkert, mener Green Cities og henviser blandt andet til Dansk Miljømærkenævn, som nævner, at der findes adskillige tusinde virksomheder i EU, der enten er EMAS-registrereret eller ISO 14001-certificeret, ligesom der findes 4.500 miljømærkede produkter.

- Vi har svært ved at se, hvordan krav om miljømærker og miljøstyring skal være konkurrenceforvridende, siger Leif Pedersen.

Green Cities har netop afleveret et høringssvar til EU-Kommissionen, der er i færd med at udarbejde ”EU’s grønbog om modernisering af EU’s politik for offentlige indkøb - Mod et mere effektivt europæisk marked for offentlige indkøb”.

Grønbogen skal danne grundlag for en offentlig høring, som skal forbedre og forenkle EU-reglerne for offentlige indkøb.

 

Green Cities:

  • Green Cities blev etableret af Albertslund, Ballerup og København i år 2000. Hurtigt kom Fredericia og Herning med i samarbejdet. I 2006 gik Kolding og Malmø ind i Green Cities-samarbejdet, og Allerød kom med 1. januar 2009. Medio 2010 er der syv medlemskommuner og tre observatørkommuner.
  • Green Cities arbejder for et miljømæssigt bæredygtigt samfund. Kommunerne har forpligtet sig på at gøre en ekstraordinær indsats  gennem et forpligtende samarbejde og politisk lederskab.
  • Green Cities har opstillet 10 bæredygtighedsområder for: Jord, grundvand, luft, klima, natur, støj, kemikalier, affald, planlægning og forankring.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Grønne kommuner bremses af EU Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger