15.06.2011 kl. 12.48

Trøjborg: Demokratiet skal nytænkes

Kommunerne vil gøre op med svigtende vælgerinteresse, erklærer Jan Trøjborg på Folkemødet
tekst Rudi Holm

KL’s formand Jan Trøjborg (S) slog onsdag et slag for demokratiet i sin åbningstale ved Folkemødet på Bornholm.

Fra scenen i Danchells Anlæg i Allinge kaldte han det en bunden opgave for folkestyret at få vendt en udvikling med faldende valgdeltagelse og vælgerinteresse.

- Den politiske debat handler lige nu om krise, økonomi, vækst og 2020-planer. Det er helt naturligt. Men vi må ikke glemme demokratiet. Selv om vores demokrati er sundt og stærkt, skal det udvikles, sagde Jan Trøjborg.

Udviklingen skal vendes

Han påpegede, at demokratiet står overfor store udfordringer og nævnte blandt andet den ”alarmerende lave valgdeltagelse til Europa-Parlamentet”.

- Lissabon-traktaten gav Europa-Parlamentet langt større magt og indflydelse, også på dansk lovgivning. Alligevel fylder lovarbejdet i parlamentet alt, alt for lidt i vores demokratiske debat.

- Vi oplever også en faldende valgdeltagelse ved kommunalvalgene. Kommunalreformen gav kommunerne flere opgaver og større tyngde i det danske demokrati. Men ved sidste kommunalvalg oplevede vi den laveste stemmeprocent i 35 år. Den udvikling skal vendes, pointerede KL-formanden.

Nødt til at tænke nyt

Han mener, at der er brug for en åben debat om, hvordan demokratiet skal se ud i 2020.

- Fremtidens demokrati skal ikke bygge på fortidens præmisser. Vi er kort sagt nødt til at tænke nyt, fastslog Jan Trøjborg.

Åbningstalen markerede startskuddet til en demokratistafet, som KL vil have rullende under Folkemødet i Allinge. Stafetten indsamler bidrag med gode idéer til at udvikle demokratiet.

Arrangøren Bornholms Regionskommune forventer 5.000 deltagere til Folkemødet, der er kaldt en politisk Roskildefestival. Over fire dage skal der afvikles over 250 arrangementer med politikere, interesse- og græsrodsorganisationer.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Trøjborg: Demokratiet skal nytænkes Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger