07.02.2011 kl. 11.58

SF: Demokratisk katastrofe

Jo større kommunen er, jo sværere har borgerne ved at forstå og påvirke politikken. SF kræver redegørelse

Efter kommunalreformen har danskerne fået sværere ved at forstå lokalpolitik.

Sådan lyder konklusionen hos forskere fra universiteterne i København og Aarhus, der i fællesskab har undersøgt vilkårene for nærdemokratiet før og efter dannelsen af storkommunerne.

I en undersøgelse fra 2001 sagde fire ud af ti borgere i de senere sammenlægningskommuner, at dele af kommunalpolitikken var så kompliceret, at det ikke var muligt at forstå, hvad der foregik. En tilsvarende rundspørge blandt 1.000 borgere i 2007-2008 viser, at andelen er vokset til seks ud af ti.

Fundamentet smuldrer

Professor David Dreyer Lassen fra det økonomiske institut på Københavns Universitet frygter for de langsigtede konsekvenser for lokaldemokratiet.

- Vi risikerer, at beslutningerne i kommunerne i højere grad bliver taget uden bred inddragelse af borgerne. Det betyder, at vores demokratiske fundament begynder at smuldre, og det er problematisk. Blandt andet fordi mange offentlige kerneopgaver bliver løst på lokalt plan, siger han.

David Dreyer Lassen påpeger, at det ikke er selve reformen, men derimod kommunernes størrelse, der er årsag til den lavere politiske selvtillid.

SF vil have redegørelse

Undersøgelsen, der er delvist finansieret af KREVI, får SF’s kommunalordfører, Meta Fuglsang, til at kræve en forklaring fra regeringen.

- Det er en demokratisk katastrofe, at det nu er blevet så svært for borgerne at forstå og påvirke kommunalpolitikken efter kommunesammenlægningerne. Derfor kræver jeg nu en redegørelse fra indenrigsministeren om, hvad regeringen vil tage af konkrete initiativer for at forbedre nærdemokratiet, siger hun.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: SF: Demokratisk katastrofe Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger