19.12.2011 kl. 06.02

Udbudsregler dyre for samfundet

Der bruges alt for mange ressourcer på at gennemføre udbud, fordi reglerne er for stive og uklare, mener KL
tekst Mads Anker

Det er for ressourcekrævende og vanskeligt at gennemføre udbud for kommunerne, da reglerne er for komplicerede.

Derfor er flere kommuner i betydeligt omfang nødt til at købe rådgivning hos advokater og andre rådgivere for at minimere risikoen for en klagesag. Alligevel går det galt for mange.

- Der er et meget stort behov for klarere og mere fleksible udbudsregler, siger formand for KL Jan Trøjborg (S).

Uoverskuelig opgave 

Typisk bruger en kommune 200-400 timer på et udbud. Oven i det kommer omkostningerne til eksterne rådgivere og de uundgåelige klagesager.

- I år har der indtil nu været mere end 100 sager, og det er en uoverskuelig opgave løbende at holde sig opdateret. Og antallet af klager har været kraftigt stigende i de senere år, fortæller Jan Trøjborg.

- Vi er derfor nået til et punkt, hvor reglerne i realiteten er en barriere for at sende opgaver i udbud, siger han.

Omkostninger overstiger gevinster

Reglerne hæmmer ifølge KL-formanden dialogen mellem kommunen og de private virksomheder. Og det gør det vanskeligt at indbygge innovation og kreativitet i udbudsprocessen. Derfor er reglerne med til at afholde kommunerne fra at sende nye opgaver i udbud.

- Transaktionsomkostningerne overstiger simpelthen gevinsterne. Dermed er der et stort potentiale for offentlig-privat samarbejde, som ikke realiseres, siger Jan Trøjborg.

Det er især risikoen for en klagesag, der er årsag til, at kommunerne er bange for at lave fejl, når de sender opgaver i udbud. En klagesag kan ofte løbe op i flere hundrede tusinde kroner.

- Kommunerne gør sig store anstrengelser for at holde sig på dydens smalle sti. Oplevelsen i kommunerne er imidlertid, at den sti til stadighed er blevet smallere, forklarer Jan Trøjborg.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Udbudsregler dyre for samfundet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger