08.12.2011 kl. 08.54

Slut med saftevand på plejehjem

Københavns Kommune anbefaler, at plejehjem begrænser servering af saftevand. Noget sundhedspjat, siger ældrekonsulent

Københavnske plejehjem er i færd med at vænne beboerne fra at drikke saftevand. Begrundelsen er, at det indeholder for meget sukker.

- Målet er, at vi helt skal stoppe med at tilbyde saftevand i første halvdel af 2012, for det er tomme kalorier. Københavns Kommune vil gerne have, at vi kommer af med saftevand, siger lederen af køkkenet på Højdevang Sogns Plejehjem, Marianne Hansen, til 24timer.

Ifølge avisen er flere plejehjem i København i færd med at nedtrappe de ældre borgeres forbrug, mens andre allerede er stoppet med at tilbyde den populære sukkersøde drik.

Smagen for det søde

Ældre Sagens seniorkonsulent Margrethe Kähler kalder det noget sundhedspjat, der ikke hører hjemme på et plejehjem.

- Grunden til, at de gamle er så glade for saftevand er, at deres smagssans med alderen er blevet svækket. Men de har bevaret smagen for det søde, som derfor er mere værdifuldt for de ældre, end mange tror, siger hun.

Selvbestemmelse

Københavns Kommune afviser, at der findes et strikt saftevandsforbud.

- Plejehjemmene har selvbestemmelse, men vores anbefaling er, at de begrænser indtaget af saftevand. Så de må godt få saftevand, men det skal være i begrænsede mængder og ikke i dagligdagen. Det er der gode ernæringsfaglige argumenter for, siger Merrild Bækgaard fra Københavns Kommunes Kostsekretariat.

Hun tilføjer, at det er tilladt for beboerne selv at købe og blande saftevand.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Slut med saftevand på plejehjem Felter med * skal udfyldes
 
Af: Elisabeth Gregersen
Dansk Tandplejerforening
Den 08.12.2011 kl. 13:10

Tænder og saft kræver tandbørstning

svar på: Slut med saftevand på plejehjem

Jeg har som udgangspunkt stor forståelse for Thyra Franks argument om, at gamle mennesker i den sidste del af deres liv ikke skal berøves livskvalitet, og at det ikke er plejehjemmenes opgave at optræde umyndiggørende over for beboerne. Det er deres hjem, og de har frihed til at drikke det de vil. Imidlertid mener vi i Dansk Tandplejerforening, at man i det omfang saftevand er en fast del af hverdagen på plejehjemmene, også har en forpligtelse til at være ekstra omhyggelige med beboernes mundhygiejne.
Ældre mennesker, som ofte får en eller anden form for medicin, har tør mund. Det betyder, at de har behov for at drikke meget ofte og er det saft, tilfører de sukker til mundhulen nærmest ustandseligt og det går ud over tænderne. Og jeg kan hilse og sige, at der desværre er langt mellem nybørstede og lækre tænder hos de ældre på plejehjemmene. Det er et stadigt voksende problem, fordi de ældre i dag har meget velrestaurerede tænder med mange kroner og broer og ikke mindst implantater, som kræver noget helt særligt af den daglige tandbørstning. Det gælder i særlig grad i forhold til demente, der sjældent selv formår at børste deres tænder ordentligt, hvilket ofte fører til dårlig mundhygiejne, tandkødsbetændelse og caries. Det giver smerter og nedsætter lysten til at tygge og spise – og så har man startet en ond cirkel, der kun forstærkes med et dagligt indtag af saftevand.
Derfor bør saftevand på plejehjem altid være sekunderet af plejepersonale, der kan og vil gøre sig ekstra ulejlighed med beboernes mundhygiejne, så de ikke i misforstået godhed og hensynsfuldhed påfører de ældre flere smerter og mere ubehag end de havde som udgangspunkt.

Af: Susanne Krüger
FOA
Den 08.12.2011 kl. 12:59

NU går de for vidt

svar på: Slut med saftevand på plejehjem

HVAD sker der lige for Kbh. Kommune? NU går de simpelthen for vidt. Hvorfor skal de gamle på plejecentrene have deres levevilkår yderligere forringet fordi der sidder nogle "kloge sundhedsapostle" der oven i købet får en fed hyre for at komme med sådan et - i min verden - latterligt forslag. Hvilken gavn gør det for "gamle fru Hansen på 90 år" at hun nu pludselig skal til at drikke usmageligt vand i stedet for et dejligt glas saftevand. NU må det her simpelthen STOPPE.

Af: Klaus Kaysen
Thisted kommune
Den 08.12.2011 kl. 12:57

Saftevand !!!!

svar på: Slut med saftevand på plejehjem

Så er den gal igen.....
Selvstændighedem og værdigheden skal fratages den svagelige del af ældre / handicap befolkningen.
Hvad er det disse beslutningstagere har tænkt på!!
Mon de ved hvem der betaler for den kost / drikkelse der produceres på diverse plejecentre?
Det er så stort et indgreb i den personlige frihed at de folkevalgte må ind i denne debat.
Dem der kan finde på at fremkomme med sådanne forslag kan vel finde på ALT.
Tænk jer OM

Af: Tina Bentzen
3f
Den 08.12.2011 kl. 14:57

De gamle betaler endnu engang prisen

svar på: Slut med saftevand på plejehjem

Først sparer man svedskejuice og tranebærsaft som gavner de ældres fysiske problemer med hård mave og blærebetændelse væk og nu har en ny yngre fundet endnu en dårlig undskyldning for at stjæle fra de gamle. Lover dem koldskål ,kacaomælk og is i stedet bortset fra at de forskellige ledere af plejehjemmene jo ikke får tilskud til den slags og altså må de ældre nøjes med vand, jo dygtige yngre mennesker plejer sine spidse albuer igen igen

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger