02.12.2011 kl. 15.20

Vandplaner er nu på trapperne

Miljøminister: Inden årsskiftet har kommunerne en køreplan for storstilet vandmiljøindsats
tekst Rudi Holm

Miljøminister Ida Auken (SF) bebudede i dag, at den endelige version af de længe ventede og omdiskuterede vandplaner bliver offentliggjort inden årsskiftet.

- Nu skal vi i gang. Vandplanerne er to år forsinket, og for ikke at forsinke dem yderligere tager vi udgangspunkt i den tidligere regerings planer, selv om det ikke er et brillant udgangspunkt, sagde Ida Auken på et velbesøgt pressemøde i Miljøministeriet.

Hun skosede den tidligere regering for at have smølet med at få sat gang i vandmiljøindsatsen, der skal føre frem til renere vand i fjorde, åer, søer og vandhaner.

EU har stillet krav om, at Danmark senest i 2015 skal have skabt god økologisk tilstand i vandmiljøet, og for at leve op til det krav skulle vandplanerne efter køreplanen have ligget klar for to år siden.

- Den tidligere regering har desværre spildt alt for meget værdifuld tid med interne slagsmål og angst for særinteresser, sagde miljøministeren.

- Vi er derfor på forhånd slået to år tilbage, og jeg skal ikke her to måneder, efter vi har fået regeringsmagten, forlænge processen og dermed udsætte forbedringen af vandmiljøet yderligere. Derfor skal vi have vandplanerne ud at virke nu - og så må vi indhente det forsømte i næste planperiode, fortalte Ida Auken.

Indsatsen på vandløbsområdet fokuserer på de 5300 km vandløb, hvor Naturstyrelsen vurderer det vil give mest effekt på kortest tid.

På spildevandsområdet bebudede Ida Auken, at 40.000 husstande skal kobles på et kloaknet eller have forbedret spildevandsrensningen.

- Alt for mange ejendomme i det åbne land leder deres urensede spildevand direkte ud i naturen. Det skal kommunerne have ryddet op i, forklarede hun. 

- Der er et efterslæb på 50.000 ejendomme. Kommunerne får fire år til at rydde op i tre fjerdedel af dem, og den sidste fjerdedel skal de så klare indenfor næste 10-årige planperiode, sagde Ida Auken.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vandplaner er nu på trapperne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger