22.08.2011 kl. 07.12

Skoletandlæger slår alarm

For mange børn ødelægger deres tænder, fordi de drikker for meget sodavand, advarer kommunale tandlæger

Kommunale børnetandlæger er foruroliget over omfanget af tandskader hos børn forårsaget af for meget sodavand.

- Vi har hidtil troet, at det kun var et problem for teenagere, men nu ser vi også børn helt ned til anden klasse med alvorlige syreskader, og det er chokerende, siger afdelingstandlæge Birthe Krabbe fra Århus Kommunale Tandpleje til Politiken.

Hun er leder af forebyggelsen og har systematisk indsamlet oplysninger om syreskader på børn siden 2003. Hun kalder udviklingen katastrofal.

I børnetandplejen i Køge Kommune kommer børnehavebørn ind med nedbrudte mælketænder. Ifølge tandlæge Lone Petersen er der sket en alvorlig forværring inden for de seneste fem år.

- Vi har børn helt ned i fireårsalderen med syreskader på tænderne, fordi de får sodavand eller juice hver dag, siger hun til avisen.

Syreskader blandt drenge

For to år siden opgjorde tandplejen i Frederiksberg Kommune ligeledes omfanget af syreskader blandt 2.151 børn i alderen 12 til 17 år. Mere end hver syvende var ramt, og blandt de 16-årige drenge havde næsten hver tredje syreskader.

Ho Coca-Colas nordiske selskab siger kommunikationsdirektør Michael Bonde-Nielsen, at det er forældre og voksen i børnenes hverdag, der er nærmest til at vejlede børn om tandsundhed.

- Vi mener, at børns forbrugsvalg er en forældrebeslutning, og at tandlægerne har en central funktion i denne beslutningsproces, siger han til Politiken og tilføjer at Coca-Cola ikke markedsfører sine produkter over for børn under 13 år.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Skoletandlæger slår alarm Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger