14.04.2011 kl. 11.46

Arkiver overlevede reformen

Kommunerne har generelt været gode til at bevare data og dokumenter, lyder det fra Statens Arkiver

Kun en håndfuld af kommunerne er kommet til at smide bevaringsværdige data og dokumenter ud i forbindelse med kommunalreformen. Derfor er der grund til overordnet ros, lyder det fra Statens Arkiver, der netop har afsluttet et tilsyn med kommunernes håndtering af deres arkivarier.

Fem kommuner er blevet indberettet til statsforvaltningerne for at slette data, der burde have været gemt, mens yderligere to kommuner stadig er under undersøgelse.

- Mange kommuner har udført en god indsats og har styr på de bevaringsværdige data og digitale dokumenter. Så Statens Arkivers skærpede tilsyn med kommunerne i forbindelse med kommunalreformen har båret frugt, siger rigsarkivar Asbjørn Hellum.

Risikerer at gå tabt

Statens Arkiver vil dog fortsat holde øje med kommunernes indsats på området. For eksempel oplever man, at kommunerne nøler med at sætte frister for, hvornår bevaringsværdige emner skal afleveres til offentlige arkiver.

- Kommunerne har ofte sager og dokumenter i digital form, som allerede i dag kan være mere end 10 år gamle. Hvis de ligger i forældede formater, risikerer vi, at væsentlig historisk dokumentation går tabt, forklarer Asbjørn Hellum.

Han forstår umiddelbart godt, at kommunerne hellere vil bruge deres sparsomme midler til service for borgerne, men det får ikke rigsarkivaren til at opgive sine krav.

- Kommunerne står for en meget stor del af de offentlige udgifter og den borgernære service. Mange af de informationer, som kommunerne opsamler i forbindelse med deres virke vil være helt nødvendige for at forskerne også i fremtiden kan skrive danmarkshistorie, understreger Asbjørn Hellum.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Arkiver overlevede reformen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger