06.09.2010 kl. 09.41

Kan spare millioner på skolerne

Kommunerne kan hente et trecifret millionbeløb på skolen, uden det behøver føre til forringelser viser beregninger

Tænketanken CEPOS og Undervisningsministeriets styrelse UNI-C har hver især kigget på kommunernes udgifter til skolerne og sammenholdt dem med kommunernes størrelse.

Begge beregninger viser, at 50 skoler bruger flere penge på skoleområdet, end eksempelvis kommunestørrelsen og elevernes sociale baggrund umiddelbart berettiger til. Sammenlagt bruger de 50 kommuner mindst 735 millioner kroner mere end forventet.

- Vores analyse viser, at der er masser at hente uden deciderede nedskæringer, siger forskningschef Henrik Christoffersen fra CEPOS, til JydskeVestkysten.

Som eksempel fremhæves Billund som en kommune, der bruger mellem 10 og 17 millioner kroner mindre på skoleområdet, end det kunne forventes.

Klassekvotienter og specialundervisning

Ifølge CEPOS’s beregning bruger Billund 2.675 kroner færre per elev end forventet, når der tages højde for kommunens størrelse, elevernes sociale baggrund og effekten af undervisningen. I UNI-C’s beregning bruger Billund 4.633 kroner mindre end forventet per elev.

Især klassekvotienter og andelen af elever i specialundervisning er afgørende for udgifterne. I forhold til sidstnævnte, har Billund haft særligt fokus på den såkaldte LP-model.

- Her fokuserer vi blandt andet på at inkludere børnene mere i undervisninger og dermed forebygge behovet for eksempelvis specialundervisning, fortæller pædagogisk konsulent Kirsten Meisner.

Lejre og Dragør Kommuner har de allerbilligste folkeskoler. Brøndby og Frederiksberg har udgifter, der omtrent svarer til forventningerne, mens skolerne i Egedal og Fredensborg er dyrest i drift.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kan spare millioner på skolerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger