23.11.2010 kl. 06.30

Frikommuner skal selv forhandle

Som led i frikommuneforsøget planlægger regeringen at forhandle økonomi med udpegede kommuner
tekst Rudi Holm

Landets 98 kommuner har de seneste år stået last og brast, når der skulle forhandles økonomi med regeringen. Men den tradition rokkes der højst sandsynligt ved, når kommunernes 2012-budgetter skal fastlægges til foråret i Finansministeriet.

Det oplyser indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) i et interview med Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Regeringen planlægger som led i det frikommuneforsøg, der blev aftalt i den nyligt indgåede finanslov, at forhandle individuelt med nogle kommuner. Frikommuneforsøget omfatter fem kommuner.

Bryder lang tradition

Regeringens plan er et brud med en årelang tradition om, at kommunerne forhandler økonomi under ét. Bertel Haarder er dog klar til at forhandle om vilkårene og strækker allerede nu hånden ud til et samarbejde med KL.

- Jeg forlanger ikke, at KL skal synes, at det er en god idé, at en eller flere af de fem kommuner muligvis ligger uden for de forhandlinger, man fører hvert år om kommunernes økonomi, siger Bertel Haarder. 

- Men vi kan jo aftale til foråret, hvordan vi håndterer det problem. For staten vil stadig have fat i den lange ende overfor de kommuner. Det er jo ikke sådan, at de fem kommuner skal have lov til at bruge ubegrænset med penge på de andre kommuners bekostning - snarere tværtimod, understreger han.

Ingen bagtanker

Indenrigs- og sundhedsministeren forsikrer samtidig, at han ikke har skjulte bagtanker med frikommuneforsøget og den indbyggede mulighed for individuelle økonomiforhandlinger.

På spørgsmålet om, hvorvidt der bag forsøget kunne ligge en skjult dagsorden om at afprøve en model for, hvordan 98 kommuner kan forhandle individuelt med Finansministeriet, siger Bertel Haarder:

- Det gør der måske for nogen, men ikke for mig.

Trøjborg undrer sig

KL’s formand Jan Trøjborg (S) undrer sig over, at regeringen nu vil forhandle individuelt med nogle kommuner.

- Jeg er dog glad for Bertel Haarders klare signal om, at han vil fastholde det fælles aftalesystem mellem KL og staten. Jeg gad nemlig godt se den finansminister, der har lyst til at tage stilling til alle de enkeltbeslutninger, der kan komme ind på ministerens bord, for eksempel når der skal tages ansvar for helt konkrete beslutninger om skolelukninger, siger Jan Trøjborg til Danske Kommuner.

Læs hele interviewet med Bertel Haarder i Danske Kommuner nr. 34, der udkommer i denne uge 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Frikommuner skal selv forhandle Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger