16.11.2010 kl. 07.12

Indvandrere bruger sjældnere stemmen

Midaldrende kvinder på Frederiksberg sætter ofte kryds, mens arbejdsløse og indvandrere holder sig til sofaen

Valget i 2009 var det kommunalvalg i de sidste 35 år, der havde den laveste deltagelse. Næsten fem procentpoint færre danskere stemte ved valget end de gennemsnitlige 70 procent.

I et samarbejde mellem 44 kommuner, Indenrigs- og Integrationsministeriet og Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet har tre forskere sammenholdt kommunernes valglister med oplysninger fra Danmarks Statistik.

Tallene viser meget tydelige sammenhænge mellem økonomi, social status, køn og alder og valgdeltagelse.

Normer påvirker

De mest markante tal i undersøgelsen er det store fald i valgdeltagelsen blandt indvandrere og deres efterkommere.

Mens der fra valget i 1997 til det seneste i 2009 var en lille stigning i deltagelsen hos etniske danskere i København, faldt den med 11 procent blandt nydanskere. I Århus var faldet på 17 procent. Det er det fald, der i høj grad påvirker den samlede danske valgdeltagelse.

- Hvis man ser på København, hvor vi har mulighed for at sammenligne med tidligere tal, så er det faktisk det kæmpe fald blandt nydanskerne, der er grunden til den lave valgdeltagelse, fortæller professor Kasper Møller Hansen, en af hovedmændene bag rapporten.

- En af vores bedste forklaringer er, at mange nydanskere bliver påvirket hjemmefra med en negativ norm, fordi deres forældre heller ikke stemmer. For både indvandrere og danskere er det vigtigste, om forældrene stemmer elle ej, forklarer han.

Stemmer i grupper

Påvirkningen udefra er en af de vigtigste grunde til, om vi stemmer eller ej. Ud over påvirkningen i familien er det særligt uddannelsen og omgangskredsen, der spiller en stor rolle.

- Når man uddanner sig, åbner det for nye ting, og man interesserer sig for det omkringliggende samfund. Men det er også et spørgsmål om det netværk, man har på en uddannelse. Man stemmer i grupper, siger Kasper Møller Hansen.

- Udannelsesinstitutionen er et samlingssted, hvor man husker hinanden på at stemme, og man får nogle samfundsmæssige værdier. Det sker på alle uddannelser, forklarer han.

Den negative spiral

Ifølge professoren er der ingen tvivl om, at den negative spiral vil fortsætte fremover. Stemmer forældrene sjældent, vil børnene stemme endnu sjældnere.

- Lige nu ser det ret dyster ud. Tallene peger kun i én retning, og det er, at der sker en polarisering mellem et a- og et b-hold, hvor det ene ikke interesserer sig for politik siger han.

Læs mere om det første år efter kommunalvalget i Danske Kommuner nr. 32, der udkommer i denne uge

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Indvandrere bruger sjældnere stemmen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger