09.11.2010 kl. 07.42

Fem kommuner skal med i forsøg

Finanslovsaftalen åbner for forsøg i fem frikommuner, der slipper for statslige regler

Den finanslovsaftale, som regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne i aftes blev enige om, rummer et forslag om et frikommuneforsøg, hvor fem endnu ikke udvalgte kommuner slipper for statslige regler og krav mod til gengæld at levere en bedre service.

- Vi tager kommunerne på ordet og siger: Hvis vi frigør jer for alle de statslige regler, som vi kan, undtagen dem, som er foreskrevet i grundloven, kan I så levere en meget bedre service for borgerne for pengene, siger Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Rum for politisk ledelse

I finanslovsaftalen hedder det, at frikommuneforsøget skal sikre udvikling og afprøvning af helt nye måder at styre og tilrettelægge den borgernære service på. Forsøget skal gøre op med unødvendige proceskrav og dokumentation baseret på sædvane.

- Det indgår som et aspekt i frikommuneforsøget at skabe forøget rum for politisk ledelse, hvor fokus er på borgernes behov og høj faglig kvalitet. Det gælder eksempelvis i ældreplejen, hvor hverdagen bedst skal kunne tilrettelægges med udgangspunkt i den enkeltes ældres behov, ønsker og livssituation, hedder det i aftalen. 

Repræsentative kommuner

Det er endnu uvist, hvilke fem kommuner der udpeges. Aftalen stiller blot som betingelse, at de skal have varierende størrelse og forskellig geografisk placering.

Der skal nu udarbejdes et konkret forslag til, hvordan forsøg med frikommuner kan indrettes, herunder fastlæggelse af kommunernes økonomi i perioden.

Forslaget skal foreligge i foråret 2011 forud for økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne.

Relaterede dokumenter

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fem kommuner skal med i forsøg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger