19.03.2010 kl. 08.21

Otte spareforslag til kommunerne

Finansministeren mener, at kommunerne kan spare ti milliarder kroner årligt uden at forringe velfærden

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger nu en detaljeret plan for, hvordan kommunerne årligt kan spare milliarder af kroner og samtidig udvikle velfærden.

- Det her er vores svar på påstanden om, at nulvækst automatisk fører til besparelser. Vi taler om penge, som kommunerne selv frigør og selv beholder, så de kan udbygge velfærden, siger finansministeren til Berlingske Tidende.

Han peger på otte områder, hvor kommunerne efter regeringens opfattelse kan rationalisere sig til besparelser på mindst ti milliarder kroner.

De største poster findes på ældreområdet, hvor finansministeren mener, at der kan spares 2,5 milliarder kroner. På børnepasningsområdet kan der spares 2,3 milliarder kroner. Der kan hentes 1,9 milliarder kroner i administrative effektiviseringer og 1,1 milliard kroner i digitalisering af dokumenter.

Af øvrige områder nævnes: Folkeskolen, 1,3 milliarder kroner. Koordinering af indkøb: 800 millioner kroner. Nedbringelse af sygefravær: 400 millioner kroner. Samling af administrative opgaver: 300 millioner kroner.

Jan Trøjborg, der ventes valgt som KL’s nye formand på det kommunalpolitiske topmøde i formiddag, kalder regeringens udspil meget tyndt.

- Nogle af forslagene arbejder vi allerede med, resten er serviceforringelser, siger han til avisen.

Tidligere overvismand og økonomiprofessor ved Århus Universitet, Torben M. Andersen, siger om regeringens udspil, at det er svært at skabe en mere effektiv administration i den offentlige sektor på den måde, regeringen foreslår, uden at forringe servicen.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Otte spareforslag til kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger