25.05.2010 kl. 07.32

Forskere: KL er i krise

Det kommunale selvstyre er i fare, mens intern strid og pres fra regeringen ifølge eksperter svækker KL

Efter endnu en budgetoverskridelse fra kommunerne har finansministeren sat de økonomiske forhandlinger på standby, indtil KL kommer med en forklaring.

Den seneste manøvre i striden mellem kommunerne og Christiansborg er med til at understrege, at det kommunale selvstyre er under pres. Ifølge professor Jens Blom-Hansen fra Aarhus Universitet prøver regeringen at indføre en regionsmodel over for kommunerne.

- Det er den vej, som regeringen har betrådt i forhold til de gamle amter, hvor vi nu ser, at regionerne ikke har styr på deres indtægtsside overhovedet, men er fuldt finansieret af statstilskud. Det er ligesom det system, regeringen nu truer kommunerne med, og dermed er det kommunale selvstyre på spil, forklarer han over for Ugebrevet A4.

Kommunerne i kamp

Ugebrevet har talt med flere kommunalforskere, der samstemmende siger, at KL på mange områder har svigtet i magtkampen med regeringen. Foreningen står svækket tilbage efter kommunalreformen - presset af regeringen, den økonomiske krise, politisk uenighed i toppen og store interesseforskelle kommunerne imellem.

- Det er en konstant udfordring for KL’s formand at finde fælles fodslag i et interessefællesskab, der er så varieret. Når der nu er flere store kommuner, der koordinerer deres politik, er der også en risiko for, at det bliver sværere at tage hensyn til de mindre udkantskommuner, siger Michael Baggesen Klitgaard fra Syddansk Universitet.

Spil offensivt

Flere eksperter mener, at KL bør føre en mere offensiv linje over for regeringen. Lektor Gunnar Gjelstrup fra Københavns Universitet mener eksempelvis, at KL har været for reaktiv i forhold til regeringens hårde udmeldinger.

- Tilsyneladende vil KL ikke være for kontant og offensiv, fordi man hellere vil have det gode samarbejde. Men spørgsmålet er, om det er en hensigtsmæssig strategi i den nuværende situation. Hvis KL skar noget mere igennem, ville de måske stå stærkere, vurderer han.

Ugebrevet A4 har ikke kunnet få en kommentar fra KL’s formand Jan Trøjborg.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forskere: KL er i krise Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger