15.06.2010 kl. 07.25

Schweizer-lån koster dyrt

Flere kommuner har optaget millionlån i schweizerfranc, men kursændringer har gjort det til en kostbar investering

I april optog Odsherred Kommune et lån på 47 millioner kroner til at dække nogle af driftsomkostningerne. Lånet, der svarer til 17 procent af kommunens samlede gæld, valgte man at optage lånet i schweizerfranc i stedet for danske kroner fordi der var udsigt til at kunne spare tre procent i rente.

Men indtil videre har det givet bagslag at spekulere i udenlandsk valuta for siden låneoptagelsen, er kursen og dermed gælden steget fire procent.

Endnu hårdere har kursstigningen ramt Odense og Faxe Kommuner, der har haft lån på henholdsvis 160 og 80 millioner kroner i schweizerfranc. En styrket schweizerfranc har betydet, at gælden i de tre kommuner er steget med flere millioner på få måneder.

Alligevel forsvarer fagdirektør i Faxe Kommune, Henrik Græsdal, beslutningen om at optage de store udenlandske lån.

- Beslutningen hang sammen med, at schweizerfranc var en attraktiv valuta at låne i, fordi renteniveauet lå betydeligt under renteniveauet i danske kroner. Det skete på den forudsætning, at den schweiziske centralbank ville sætte ind, hvis valutakursen bevægede sig for meget, og det er så det, der ikke er sket, siger han til Ritzau.

KL vil ikke blande sig

Selvom valutaspekulation kan vise sig at koste dyrt, så er det ikke noget KL vil blande sig i. Chef for økonomisekretariatet, Jens Bjørn Christiansen, fastslår, at kommunernes finansiering er op til dem selv.

- Det har vi ikke nogen holdning til, og det er ikke noget, vi er bekymrede over. Men det er selvfølgelig kommunerne, der selv må stå til ansvar, hvis de tager nogle dårlige lånebeslutninger, siger han.

Kommunekredit anslår, at omkring 10 procent af kommunerne har lån i schweizerfranc.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Schweizer-lån koster dyrt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger