14.12.2010 kl. 06.03

Regioner lever på lånt tid

Halvdelen af forskerne i Momentums 2020-panel forventer, at regionerne vil være fortid om ti år

I 2020 findes der ikke længere et administrativt niveau mellem staten og kommunerne. Det er vurderingen fra ni ud af 18 medlemmerne af KL-nyhedsbrevet Momentums forskerpanel.

Professor Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet mener, at regionerne har været på prøve, siden de blev stiftet i forbindelse med strukturreformen.

- Ved ikke at give regionalpolitikerne mulighed for at prioritere mellem skat og service eller flytte penge mellem kasserne, har man mere eller mindre sagt, at det ikke er et rigtig politisk organ, konstaterer Ulrik Kjær ifølge Momentum.

Missede chance for comeback

Ifølge hans vurdering viser udskillelsen af den objektive sagsbehandling fra kommunerne, at Christiansborg-politikerne ikke har interesse i at fremtidssikre regionerne.

- Her havde regionerne en stor chance for et comeback. Men regionerne var overhovedet ikke på tale, og man etablerede i stedet fem regionale centre under ATP. Jeg siger ikke, at det burde være placeret hos regionerne, men dermed siger lands­politikerne også lidt, at de ikke regner med regionerne, lyder det fra Ulrik Kjær.

S har skiftet mening

P.t. er det kun Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative, der officielt går ind for at nedlægge regionerne. Men hos Socialdemokraterne vil kommunalordfører Rasmus Prehn heller ikke udelukke, at regionerne får kniven, hvis partiet kommer til magten.

Tidligere gik Socialdemokraterne ind for at flytte en række opgaver fra regioner til kommuner, men sådan er det ikke længere.

- Det ville være tudetosset af os, hvis vi på første dag ved regeringsmagten sagde, at nu skal vi flytte en masse opgaver fra kommunerne til regionerne. Nu har kommunerne brugt en masse tid og penge på at overtage opgaverne fra amterne, og vi skal ikke spilde flere af borgernes penge på strukturændringer, siger Rasmus Prehn, der dog ikke forventer, at regionerne vil være væk i 2020.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regioner lever på lånt tid Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger